Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Emekli ve memura enflasyon zammı

Emekli ve memura enflasyon zammı
Enflasyondaki 5 aylık fark şimdiden, memur ve emeklilere zammın kapısını araladı. Memura ve emekliye daha önce yüzde 4+4 oranda zam öngörülmüştü.
06.12.2011 / 09:01

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 Kasım enflasyonunu dün açıkladı. Kasımda, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 1,73 artış gösterirken, yıllık bazda da yüzde 9,48’ye çıktı.


İlk 11 ayda ise enflasyon yüzde 9,82 oldu. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 0,65 artarken, yıllık bazda yüzde 13,67’ye yükseldi. İlk 11 ayda da yüzde 12,2 oldu.


En son 2008’de geçti


TÜFE’deki kasım sonuçları, yıllık enflasyonun aralık ayında yüzde 10’u aşmasına zemin hazırlıyor. Merkez Bankası da, bir süre önce enflasyonun kısa vadede artışını sürdüreceğini açıklamıştı. Aralık ayları itibariyle enflasyon en son yüzde 10,06 ile 2008’de yüzde 10 sınırını geçmişti.


MEMURA YÜZDE 2.6 FARK KESİN GİBİ


Enflasyonun durumu memur ve emeklilerin maaşlarını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü, 2011 için bu kesime temelde yüzde 4+4 oranında zam verileceği açıklanmış, enflasyon farkının ise 6 aylık periyotlarla bu maaşa eklenmesi öngörülmüştü.


Memur ve emekliler, ilk 6 ayda verilen zam aşılmadığı için fark alamadı. Ancak, yılın ikinci yarısında 5 aylık (temmuz-ağustos-eylül-ekim-kasım) enflasyonunun yüzde 6,6 olması enflasyon farkını gündeme getirecek. 5 aylık fark şimdiden yüzde 2,6’lık zammın kapısını açtı.


Patlıcan şampiyon


TÜFE’nin kasımdaki artışında, gıda, giyim ve ÖTV artışları nedeniyle içki-tütün gibi ana harcama gruplarının büyük etkisi var. Fiyatlar gıdada yüzde 3,27, giyimde yüzde 5,59 ve içki-tütünde yüzde 3,69 arttı.


Ulaştırmada fiyatların yüzde 0,55 düşmesi ise dikkat çekti. Mal ve hizmet bazında en çok fiyatı artan ürün yüzde 66,88 ile patlıcan oldu. Bu ürünü yüzde 47,96 ile domates, yüzde 37,34 ile karnabahar izledi. En çok düşüş yüzde 21,2 ile portakalda görülürken, bunu yüzde 12,34 ile limon ve yüzde 10,3 ile balık izledi.


Mardin çok pahalandı


İl grupları bazında ise enflasyon en çok; yüzde 2,48 ile Mardin-Batman-Şırnak- Siirt’te. En az artış ise yüzde 1,19 ile Ağrı- Kars-Iğdır-Ardahan’da. Fiyatlar İstanbul’da yüzde 1,78, İzmir’de yüzde 1,51 ve Ankara’da yüzde 1,92 arttı.


Bu haber toplam 32 defa okundu
Arkadaşına Gönder
Yazıcı Çıktısı Al
YORUMLAR
...
Yorum: BİLKENT ÜNİVERSİTESİ TARTIŞILAMAYACAK KADAR GÜÇLÜ VE GÜZEL BİR OKULDUR..
Bu yorum NAZ ÖZKAYA tarafından yapıldı.
 
Künye |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 Sysoft  Yeni Nesil Haber Yazilimlari                           Yazılım ve Tasarım: Sysoft Teknologie