Share

Üzüm Hasadı Devam Ediyor

Manisa Sarıgöl’de Aralık ayının ilk günlerinde hem dalından sofralık çekirdeksiz sultaniye üzüm hasadı devam ediyor, hem de bağlarda budama çalışmaları başladı. Ürettikleri mahsulü en iyi fiyata değerlendirme gayreti içersinde olduklarını belirten üreticiler, hava şartlarının müsait olması nedeniyle beklenen istikrarı yakaladıklarını ve Aralık ayının ilk günlerinde çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında halen dalında sofralık üzüm bulmanın mümkün olduğunu belirttiler.
HASAT EDİLMEYİ BEKLEYEN ÜZÜMLER VAR
Sarıgöl’e bağlı Bahadırlar Köyü sakinlerinden üzüm üreticisi Mustafa Keşkekoğlu, Aralık ayının ilk günlerinde çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında hasat edilmeyi bekleyen sofralık üzümlerin olduğunu belirterek,”Bahadırlar, Güneydamları gibi yüksek kesimlerde yer alan ve örtü altına alınan çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında hasat edilmeyi bekleyen sofralık üzüm mevcut. Yöre insanı olarak en kaliteli bir şekilde ürün yetiştiriciliği yapmaktan büyük zevk alırız, bizim için üretilen üzüm paha biçilemez değerdir. Biz onu en iyi şekil muhafaza eder koruruz ve en şekilde değerlendirmek isteriz. 10 dönüm çekirdeksiz sultaniye üzüm bağında ve henüz dalında olan 30 ton sofralık üzümüm hasat edilmeyi bekliyor” dedi.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ ÖNEMLİ PAZAR
Sarıgöl Belediye Meclisi Üyesi ve aynı zamanda üzüm üreticisi olan Güngör Şahin, “Sarıgöl ve yöresinde, Sarıgöl ve yöresinde120 bin dekar alanda üzüm üretimi yapılmaktadır. 2018 yılı verilerine göre Manisa’da sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler arasında 121 bin 88 ton ile ilk sıralarda yerini alan Sarıgöl’e bugünlerde yolunuz düşerse dalında sofralık üzüm bulmanız mümkün. Aralık ayının ilk günlerinde olmamıza rağmen çekirdeksiz sultaniye üzümün hasadı devam ediyor. Sarıgöl ve yöresinde üretilen çekirdeksiz sultaniye üzümün yüzde 90’ı yurt içi ve yurt dışına ihraç ediliyor. Yurt içinde İstanbul ağırlıklı, yurt dışında ise Rusya başta olmak üzere Belarus, İsveç, İzlanda, Portekiz’e ihraç edilen çekirdeksiz sultaniye üzüm 4 ile 6 lira arasında alıcı buluyor. Özellikle İskandinav ülkelerde sofralık üzümün pazarı olması bizi mutlu etmekte. Üzüm piyasasının önümüzdeki süreçte daha iyiye gideceğini ümit ediyoruz” dedi.
MARKALAŞMALIYIZ
Üzüm üreticisi Serhat Akkaya, “Sarıgöl ve yöresinde mevsim itibari ile hasadı biten bağlarda budama çalışmaları başladı. Diğer taraftan ise Bahadırlar, Güneydamları gibi yüksek kesimlerde yer alan çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında ise hasat edilmeyi dalında bekleyen üzümler var. Şunu ifade etmek gerekirse bizler yöre insanı olarak en kaliteli bir şekilde ürün yetiştiriciliği yapmaktan büyük zevk alırız. Bizim için üretilen üzüm paha biçilemez değer olduğu için onu en iyi şekil muhafaza eder koruruz. Bu mevsimde dalından üzümü sadece Sarıgöl’de bulabilirsiniz. Üretilen ürünler uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edildikten sonra sofralarda görkemli bir şekilde alır. Gelecek içinde ürettiğimiz bu kıymetli üzümü markalaşma yolunda ilerletebilirsek büyük bir yol alacağız ”dedi.
BUDAMA ERKEN BAŞLADI
Sarıgöl’deki üzüm bağlarında bir taraftan hasat yapılırken diğer taraftan da budama çalışmalarının başlatıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, “Bağların budanmasına başlandı, ancak erken başlandı. Oysa asmaların şiddetli soğukları görmesi gerekir. Havalar mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte, bazı bağlarda halen daha satımı bekleyen üzümler var. Aralık ayının 15’i ile 20’sine kadar hasat devam edecek. Şimdiki üzüm para ediyor. Ovamızda daha soğuk ve kırağı olmadı. Bu hasat edilen üzümler bugün İstanbul’a gidiyor. İstanbul Türkiye’deki en büyük tüketici bölgesidir. Avrupa’ya ne kadar güzel mal yapılırsa İstanbul’a da aynı kalitede mal yapılır. Sarıgöl ve yöresinde üreticilerimiz yanlış bir ilaç kullanmıyor. Üretilen sofralık çekirdeksiz sultaniye üzümlerimiz Ziraat Mühendisleri ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından kontrol altında olup, hiçbir sıkıntı yoktur. Bol miktarda tüketebilirsiniz. İçiniz rahat olsun ” dedi.(BSHA)

BSHA – Bilim Sağlık Haber Ajansı

You may also like...