Kredi Ödemelerim Gecikirse Ne Olur?
Zorunlu ödemeler, ihtiyaçlar, tatiller derken harcamalar bitmek tükenmek bilmiyor. Hele de gideriniz gelirinizden fazlaysa kredi kullanmak için bankaların kapısını çalmak adeta zorunluluk haline geliyor.
Bununla birlikte kullanılan kredi için ödeme planı yaparken yapılan hatalar, önceden tahmin edilemeyen harcamaların gündeme gelmesi ya da aniden gelen işsiz kalma durumu kredi taksitlerinin yani ödemelerin gecikmesine sebep olabiliyor. Geciken ödemeler ise biriken faizler olarak tekrar karşınıza çıkıyor. Elbette bununla da kalmıyor, peki kredi ödemelerinde yaşanan gecikmeler nelere sebep oluyor?
Kredi Ödemenizi Geciktirdiğinizde Banka Bildirimde Bulunur Ve Gecikme Faizi Uygulanır
Taksit ödemelerinizi geciktirmeye başladığınız ilk 1 aylık süreçte banka çeşitli kanallar aracılığıyla sizinle iletişime geçerek, gecikme bildiriminde bulunur. Eğer taksitinizin bir kısmını ödemiş iseniz banka size eksik tutarı bildirir ve ödemenizi hatırlatır. Bu süreçte borcunuza gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizinin dışında banka tarafından uygulanabilecek herhangi bir yaptırım yoktur. Fakat 1 günlük gecikmeniz bile kredi kayıt bürosuna bildirilir, bu durum da kredi notunuzu etkiler.
3. taksite kadar ödeme yapmazsanız banka tarafınıza gecikmeyi ihbarname aracılığıyla yazılı olarak bildirir. Bu durum yasal sürecin başladığı anlamına gelir. Yine ödeme yapmazsanız bu kez ihtarname iadeli taahhütlü olarak gönderilir ve yasal takip süreci başlatılır. Bu aşamadan sonra banka avukatları ve icra dairesi devreye girer. Tüm bu süreç kredi kayıt bürosuna raporlandığı için kredi notunuz etkilenir. Bu durum kredi sicilinizde olumsuz bir durum olarak yer alacağından uzun vadede kullanmak isteyeceğiniz kredilerinizi ve kredi başvurularınızı da doğrudan etkileyecektir.
Yasal Takibe Düşmemek İçin Neler Yapılmalı?
Hayatınızın geri kalan tüm zamanında yapacağınız tüm kredi işlemlerinde sorun yaşamamak için kredi ödemelerini geciktirmemek, en azından kısmi ödeme yapmak gerekiyor. İlk taksit gecikmesi yaşandığında hala vakit varken bir kurtarma planı yapmakta fayda var.
Bankaların yasal takibi başlatmak için 2 ay süresi bulunduğunu unutmayın. Bu iki aylık gecikme döneminde tarafınıza yapılan bildirimlere kulak vermeli ve acil bir eylem planı oluşturmalısınız.
Oluşturduğunuz eylem planında bankanız ile görüşerek taksit atlatma / erteleme yapmak ya da kısmi ödeme yaparak süreci değerlendirmek gibi yollara başvurabilirsiniz.
84 Aya varan vade oranları, 100 TL’den başlayan taksit seçenekleri ile Turkasset’e devredilen borçlarınızdan uygun koşullarda kurtulabilirsiniz. www.turkasset.com adresinden TC Kimlik numaranız ile giriş yaparak borcunuzun Turkasset Varlık Yönetim’e devredilip devredilmediğini sorgulayabilirsiniz.