Ödeme kuruluşları, Hybrid KYC ile yeni mevzuatlara sadece 14 gün içinde uyum sağlayabilecek
Türkiye’de de uzaktan kimlik doğrulama pazarı regülasyonların da desteğiyle her geçen gün büyüyor. Son olarak T.C Merkez Bankası’nın “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının bilgi sistemleri ile ödeme hizmeti sağlayıcılarının ödeme hizmetleri alanındaki veri paylaşım servislerine ilişkin tebliğ”i veri paylaşımında gizlilik ilkesine vurgu yaparken uzaktan kimlik doğrulama süreçlerine ilişkin de önemli değişiklikler barındırıyor. Ödeme kuruluşları bu tebliğ kapsamında müşterilerin yapacağı işlemlere göre kimlik doğrulama süreçlerini farklılaştırabilecek. Daha basit ya da daha güçlü kimlik doğrulama hizmetleri sunabilecek. Bu sayede müşteri deneyimini iyileştirerek dönüşüm oranlarını artırabilecek.
Hybrid KYC ile müşteri ve müşteri talebine göre güçlü veya basit kimlik doğrulama modülleri kurgulamak mümkün
Identify Türkiye’nin Hybrid KYC çözümüyle ödeme kuruluşları yeni mevzuatlara sadece 14 gün içinde uyum sağlayabiliyor. Hybrid KYC farklı tipte müşterileri bulunan ve taleplerinin önemi değişiklik gösteren müşterilere sahip ödeme kuruluşları için esnek bir çözüm olarak öne çıkıyor. Hybrid KYC şirketlerin; sadece biyometrik doğrulama gerektiren ya da daha riskli işlemlerde müşteri temsilcisiyle görüşme gerektiren durumlarda kullanıcılarına tek bir platformdan çözüm sunmalarını sağlıyor. Şirketler yapılacak işlemin niteliğine, riskine göre kullanıcının tabi tutulacağı kimlik doğrulama işlemini Identify Türkiye’nin sunduğu IMPaaS (Identity Management Platform As a Service) platformundan ayrılmadan belirleyebiliyor ve müşteriyi hızlıca sürece dahil ediyor. Hybrid KYC’nin esnek yapısı ödeme kuruluşlarının müşterilerine ve onların taleplerine özel kimlik doğrulama modüllerini hızlıca kurgulamalarını sağlıyor. Merkez Bankası tebliğini ve sektörde yayınlanması gereken yeni regülasyonları tam olarak karşılayan Hybrid KYC Identify’ın Almanya’daki uzmanlığı, geniş know-how’ı ve yüksek güvenlik özellikleriyle kurumlara müthiş bir esneklik ve verimlilik sunan bir çözüm.
Hybrid KYC ile müşteri dönüşüm oranları yükseliyor
Identify Türkiye’nin Hybrid KYC çözümünde odaklandığı bir diğer konu da müşteri dönüşüm oranları. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Identify Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal: “Kullanıcıların işlemlerinin niteliği değişiklik gösterirken her işlem için güçlü bir kimlik doğrulama zorunluluğu sunmak müşteriye kötü bir deneyim olarak gelebiliyor. Çünkü müşteri çok hızlı, çok dijital, zamanı çok önemsiyor, zaman kaybı yaşamak istemiyor. Hybrid KYC’nin bir diğer avantajı ise müşteri sürece Selfie Ident’i kullanarak başladıktan sonra yapacağı işlemin niteliğine göre Video Ident yapmak zorunda kalırsa ya da bir problem yaşarsa süreci sonlandırmak zorunda kalmadan hatta platformdan dahi ayrılmadan doğrudan bir müşteri müfettişiyle sürece devam edebiliyor. Bu da kuruluşlar için mutlu bir müşteri yolculuğu ve gün sonunda yüksek dönüşüm oranı anlamına geliyor. Aslında Identify Türkiye olarak Hybrid KYC ile Türkiye’de uzaktan kimlik doğrulama süreçlerine yeni bir soluk getiriyoruz. Çözümümüz basit arayüzü ve kompakt yapısıyla başarılı bir müşteri deneyimi sunuyor.”
Yeni mevzuata uyum Hybrid KYC ile sadece 14 gün!
Merkez Bankası tebliğiyle ödeme kuruluşlarının yeni eKYC süreçleri geliştirmek için çalışmaları yoğunlaştıracağı düşünülüyor ancak Identify Türkiye’ye göre bir eKYC çözümünün şirket içinde sıfırdan geliştirme süresi yaklaşık 15 ay, şirketler çözümü dışardan almaya kalktıklarındaysa elinde bu mevzuata tam uyumlu çözüm bulunan hiçbir teknoloji şirketi yok ya da olsa bile iç sistemlere entegrasyonu en az 2 ay sürüyor. Identify Türkiye aylar önce kullanıma sunduğu Hybrid KYC ile mevzuata tam uyum sağlarken 5 yılı aşkın tecrübesi sayesinde bu çözümü bir ödeme kuruluşunun iç sistemine kurması sadece 14 gün sürüyor.
Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal, Identify’ın Hybrid KYC çözümüyle yeni regülasyonun getirdiği yasal mevzuata tam olarak uyum sağladığının altını çiziyor. Ünsal: “Identify Türkiye olarak Almanya’da 12 yılı aşkın süredir ödeme kuruluşlarının en önemli iş ortakları arasında yer alıyoruz. Son 5 yıldır da müşterilerimize daha iyi hizmet sunabilmek için KYC çözümleri geliştirmeye ve bunları dünya ülkelerine yaymaya odaklandık. 2021 yılının başında Türkiye pazarına girerken birincil amacımız çözümlerimizi satmaktan öte henüz oluşmamış bir pazarı şekillendirmekti. Gerek ödeme kuruluşları, gerek regülasyon şirketleri gerekse pazarda kritik öneme sahip aktörlerle çeşitli çalışmalar yaparak öncelikle eKYC’nin Türkiye için önemi, özellikle müşteri verilerinin güvenliğini sağlamak için neler yapılması gerektiği üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırarak pazar liderliğini üstlendik. Merkez Bankası’nın yayınladığı tebliğe benzer regülasyonların çok yakında diğer kurumlardan da geleceğini düşünüyoruz. Identify Türkiye olarak regülasyonlara ve yeni mevzuata tam uyumlu, esnek ve dönüşüm oranlarını önemli ölçüde yükselten KYC Hybrid ürünümüzle iş ortaklarımızı destekleyeceğiz.” diyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı