Ukrayna’dan Tarihi Anlaşma: İsveç’ten 150 Adet Gripen Savaş Uçağı Geliyor
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin hava kuvvetlerini güçlendirecek tarihi bir adımı duyurdu. Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsveç ile Gripen savaş uçağı tedarikine yönelik bir anlaşma imzalandığını bildirdi.
Zelenskiy açıklamasında, “Ukrayna, İsveç ile birlikte muharebe havacılığı sayısını önemli ölçüde artıracak. Bu iddialı bir görev ve yerine getirilmesi gerekiyor. Şimdi tarihi bir adım atıldı: İsveç ile Gripen savaş uçağı konusunda bir anlaşma ve bu iyi bir tercih. Ukrayna için 150 adet bu tür uçak bekliyoruz ve ilklerinin gelecek yıl gelmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Ukrayna lideri, Gripen uçaklarının ülkesinin güvenlik garantilerinin bir parçası olacağını vurgulayarak, “Ukrayna için daha önce hiç bu ölçekte bir muharebe havacılığı anlaşması yapılmamıştı. Bu tarihi bir başarı. Bunu tam olarak hayata geçirmek için çalışıyoruz. Teşekkürler İsveç!” dedi.
Anlaşma kapsamında Ukrayna’nın, İsveç üretimi Saab JAS 39 Gripen tipi savaş uçaklarından 100 ila 150 adet arasında tedarik etmesi bekleniyor. İlk teslimatların 2026 yılı civarında yapılacağı belirtiliyor.
Haber: Mustafa Çakar
Together with Sweden, Ukraine will significantly increase its combat aviation numbers. This is an ambitious task and it must be fulfilled. A historic step has been taken now – an agreement with Sweden on Gripen fighter aircraft, and that’s a good choice. We are counting on 150… pic.twitter.com/kdUilZDrgR
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 25, 2025
Şu an bu sayfayı inceleyenler sayısı: 1 kişi.





Yorumlar (0)
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!