British American Tobacco (BAT)’tan sürdürülebilir atık yönetimi ile çevre-dostu üretim
British American Tobacco’nun (BAT) sürdürülebilirlik ajandası kapsamında yürütülen çalışmalar ile şirketin dünya çapındaki tüm fabrikalarında her yıl atıklarının yüzde 90'ından fazlası geri dönüştürülüyor. Düzenli olarak depolama alanlarına gönderilen atıkları 2025 yılına kadar; atığı kaynağında azaltma ve geri kazanım projeleri ile yüzde 40 azaltmayı hedefleyen şirket 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak sıfır-karbon salınımını hedefliyor.
“Daha İyi Bir Gelecek” inşa etme hedefiyle sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine alan
British American Tobacco (BAT), operasyonlarının ve tedarik zincirlerinin çevre üzerindeki etkilerini azaltmayı ve faaliyetlerini olası risklere karşı hazır hale getirmeyi kararlılıkla sürdürüyor. BAT’nin 2020 yılında değişen stratejisinin merkezinde, dünyanın hızlı değişimine uyum sağlamak ve “Daha İyi Bir Gelecek” hedefi doğrultusunda yenilenen sürdürülebilirlik ajandasındaki cesur taahhütler yer alıyor.
Dünyanın önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde 19 yılı aşkın süredir yer alan BAT, 2020 yılında DJSI’de 23 kategoriden 13’üne liderlik ederek en yüksek puanlı tütün şirketi olmaya hak kazandı. 7 kategoride yüzde 100 puanla 2020'nin en yüksek puanını alan ve tek tütün şirketi olan BAT, ayrıca şirketlerin global çaptaki yatırım, borsa performanslarının ölçümü konusunda en güvenilir endekslerden biri olan ve finansal piyasalarda uzun süredir varolan Morgan Stanley Capital International (MSCI) endeksinde BBB notu aldı. Ayrıca, Londra Borsası'na kote olan piyasa değeri en büyük 100 şirketin dahil olduğu Financial Times Stock Exchange – FTSE 100 endeksinde BAT, ESG notu en yüksek üçüncü şirket oldu. Dünya çapındaki tüm tesislerinde her yıl atıklarının yüzde 90'ından fazlası geri dönüştüren BAT, atık sahasına gönderilen atıklarda 2017’den bu yana yüzde 13,8 oranında düşüş sağlandı.
BAT, düzenli depolama alanlarına gönderilen atıkları 2025 yılına kadar yüzde 40 azaltmayı ve böylece her yıl toplam atıklarının en az yüzde 95'ini geri dönüştürmeyi, 2025 yılına kadar kullandığı doğrudan enerjinin yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi, 2030'a kadar ise sıfır-karbon salınımını hedefliyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da uygun şekilde düzenlenen amaçları doğrultusunda, BAT sürdürülebilirlik hedeflerini önceliklendiriyor. Bunlara ek olarak, gereksiz tek kullanımlık plastiği ortadan kaldırmak ve tüm plastik ambalajlarını 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir hale getirmek gibi somut hedefler de bulunuyor.
BAT, Samsun fabrikasında yenilenebilir enerji kullanıyor
Çevre dostu enerji anlayışını operasyonlarına da taşıyan BAT, Borusan EnBW Enerji ile anlaşması kapsamında 2021 yılında da 9.100.000 kWh olan elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak. IRECS International tarafından verilen I-REC (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası) alan BAT, Samsun’daki üretim tesisinde satın aldığı elektrik ihtiyacından kaynaklanan karbon ayak izini sıfıra indirdi.
Samsun fabrikasında karbon emisyonunu düşürmek en büyük hedeflerden biri
Sürdürülebilirlik politikası ve stratejilerinin bir parçası olarak, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yüksek teknolojiye yatırım yapan BAT; üretim faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının takibi, kontrolü ve azaltılması konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. 2020 yılında karbon emisyonunda 20 düşüş yakalayan Samsun fabrikanın 2024 hedefi; üretim faaliyetlerindeki karbon emisyonunu 50 azaltmak.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı