Çocuklar Pandemide Nasıl Beslenmeli ?

Share

Uzman Diyetisyen ve Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, çocukların dışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması, enerjilerini atacakları herhangi bir fiziksel aktivite yapamamaları ve online dersler nedeniyle ekrana bağımlı kalma sürelerinin artması ile hareketsizliğe ek olarak artan yemek miktarları ve yemek yeme sıklığı gibi birçok etkenin çocukların bir kısmında kilo artışı ile sonuçlandığına dikkat çekti.

ÖĞÜNLERİN DIŞINA ÇIKMAYIN
Çocukların kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğünün mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Öz, ara öğün yapılmadığında çocuklarda sürekli bir atıştırma durumunun olduğunu bu nedenle ara öğünü yapmanın kalori kontrolünü sağladığını söyleyerek, “Çocuklara sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasına bir ara öğün, öğle yemeği ve akşam yemeği arasına bir ara öğün olmak üzere en az 5 ara öğün şeklinde planlama yapılmalı ve bu ara öğünlerin saati belirlenmelidir. Çocuğun ihtiyacına göre akşam yemeğinden sonra ve öğle ile akşam yemeği arasına bir tane daha ara öğün eklenebilir. Ancak ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenerek bu saatler dışında çocukların yemek yemesinin engellenmesi çok önemli” dedi.

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLER
Sürekli atıştırma davranışı gelişen çocuklarda ise, saatlere uyum sağlayana kadar ana ve ara öğünlü beslenmeye ek olarak aralarda salatalık, marul, havuç gibi su oranı yüksek yiyeceklerin tercih edilebileceğini anlatan Uzman Öz, sağlıklı ara öğün alternatifleri de verdi:
1 porsiyon meyve & 2 tam ceviz
1 su bardağı kefir ya da
1 dilim ekmek & 1 dilim beyaz peynir & bol yeşillik
1 avuç leblebi & 1 çorba kaşığı kuru üzüm
3 adet kuru kayısı + 6 adet badem
1 kâse yoğurt & 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 ince dilim evde yapılmış anne keki + 1 su bardağı süt
1 adet evde yapılmış anne kurabiyesi + 1 su bardağı süt. (BSHA-bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir