E-ticaret 5 yılda beklenen büyümeyi 2020 yılında tamamladı

Son yıllarda giderek yaygınlaÅŸan e-ticaret, pandeminin de etkisiyle beklenenden daha hızlı bir geliÅŸme kaydetti. Önümüzdeki 5 yılda gerçekleÅŸtirmesi beklenen büyümeyi 2020 yılı içinde tamamladı. 2021 yılında e-ticarette dünyayı nelerin beklediÄŸi merak edilirken, e-ticaret yapan küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelere e-ticaret çözümleri ve danışmanlığı sunan Dopigo, E-Ticaret Görünüm AraÅŸtırması’nın beÅŸincisini yayımladı. AraÅŸtırma sonuçlarına göre ankete katılanların 46’sı e-ticarete 2020 yılında baÅŸladıklarını belirtiyor. Pazaryerlerinden beklentilerin ise 2021 yılında artarak devam ettiÄŸi görülüyor. Katılımcıların 67’si 2021’de en çok satışı pazaryerlerinden yapmayı beklerken, sadece 17’si web sitelerinden daha fazla gelir elde edeceÄŸini düÅŸünüyor.

E-ticaret satış kanalları en büyük gelir kaynağı oldu

Anket katılımcıları en çok geliri e-ticaret satış kanallarından elde ettiklerini ifade ediyor. Fiziksel maÄŸaza ve toptan satışların pandeminin etkisiyle bir düÅŸüÅŸ yaÅŸadığı ayrıca dikkat çekiyor. Ticaret yapanların, esasında e-ticaret sayesinde ayakta kalmaya devam edebildiÄŸi açıkça görülüyor. AraÅŸtırmaya göre en çok satış yapılan kategorilerde ise süpermarketler yeni bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. Büyük perakendecilerin “online market” hizmetlerine rakip olarak birçok pazar yerinin pandeminin de etkisiyle süpermarket kategorisinde hizmet vermeye baÅŸladığı görülüyor. Evde geçirilen zamanın artmasıyla beraber dekorasyona olan ilgi artarken Ev ve YaÅŸam kategorisinin ilk sıraya çıktığı, Elektronik kategorisinin ise ikinci sıraya düÅŸtüÄŸü görülüyor.

Gelirlerin 75’i online pazar yerlerinden geliyor 

Kısıtlamalar dolayısıyla fiziksel maÄŸazaların kapanması veya insanların fiziksel maÄŸazalardan alışveriÅŸ yaparken kendilerini güvende hissetmemeleri, birçok ÅŸirketi e-ticarete yönelmeye zorlamış görünüyor. Rapora göre tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de e-ticarette pazar yerlerinin hacmi gittikçe artıyor. Satıcıların e-ticaret gelirlerinin 75’i pazar yerlerinden geliyor. Katılımcıların sadece 33’ünün fiziksel maÄŸazası da varken 95’i Trendyol, N11, Hepsiburada, Amazon ve GittiGidiyor gibi online pazar yerlerinden satış yapıyor. En çok satış yapılan pazar yerleriyse Trendyol, Hepsiburada ve N11 olarak sıralanıyor. Pazar yerlerinden sonra en çok kullanılan kanal ise ÅŸirketlerin kendi ticari web siteleri oluyor. Katılımcıların 27’sinin kendi web siteleri de var ve gelirlerinin 20’si bu kanaldan geliyor.

E-ticarete yönelim devam edecek 

Yaptıkları araÅŸtırmanın sonuçlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan Dopigo Kurucu Ortağı M. Engin Åžatana, “Özellikle de tek satış kanalı fiziksel maÄŸazalar olanlar, pandeminin etkisiyle hızlı bir ÅŸekilde e-ticarete yönelmek zorunda kaldı. Pandemi sebebiyle sokak maÄŸazacılığı yapan butikler, kırtasiyeler, mobilyacılar, hobi malzemeleri satan dükkanlar ve benzerleri, geçtiÄŸimiz yıllara oranla çok daha hızlı bir ÅŸekilde e-ticarete geçme kararı aldı. Bu firmaların piyasaya girmesi mevcut pazarlardaki rekabeti de oldukça artırdı çünkü çok daha uygun fiyata alternatif sunabiliyorlar. Bu rekabet, düÅŸen fiyatlarla beraber e-ticarette artan tüketimi tetikledi. E-ticarete yönelimin ise devam edeceÄŸi aÅŸikar.”

E-ticaret KOBİ’lerin dijitalleÅŸmesindeki en büyük etken olmaya devam ediyor

Raporda dijitalleÅŸmenin artmasıyla beraber e-ticaret verimliliÄŸini artıracak araçların da çeÅŸitlenmeye baÅŸladığına dikkat çekiliyor. Online muhasebe yazılımı gibi alternatifler KOBİ’ler için bir muhasebeci ihtiyacını bile ortadan kaldırabiliyor. Özellikle çok kanallı satış yapan KOBİ’lerin operasyonel süreçleri tek panelden yönetmesine olanak saÄŸlayan e-ticaret entegrasyonları en çok tercih edilen araçken, onu ikinci sırada e-fatura takip ediyor. Üçüncü en çok tercih edilen araçsa ön muhasebe yazılımları olarak belirtiliyor. 

KOBİ’ler ve büyük perakendeciler markalaÅŸma ve dijital pazarlamada rekabet içinde

Büyüme beklentileriyle birlikte katılımcıların 93,1’i 2021’de en az yapacakları yatırım kadar kazanç saÄŸlamayı öngörüyor. En çok yatırım yapılması planlanan alanlarsa markalaÅŸma, ürün satın alma ve dijital pazarlama olarak belirtiliyor. GeçtiÄŸimiz senelerdeki anketlerde markalaÅŸma öne çıkan bir kalem deÄŸilken KOBİ’ler artık konunun önemini fark etmiÅŸ görünüyor. Dijital pazarlamaya olan eÄŸilimin artması ise pandemiyle beraber fiziksel reklam uygulamalarının yeterince etkili kullanılamıyor oluÅŸuyla açıklanıyor. 

E-ticaret giriÅŸimcilerinin operasyonel problemleri

Katılımcılara göre 2020’de e-ticarette en çok vakit alan konu ürün fiyatlandırma. Dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle ürün fiyatlandırma, 2018 senesinden beri operasyonel problemler listesinde ilk üçe giriyor. Bunu da ürün paketleme ve ürün araÅŸtırma baÅŸlıkları takip ediyor. Ürün paketlemenin hala en çok zaman alan kalemler arasında yer alması, depo ve kargo ÅŸirketlerinin hizmetlerine aslında ne kadar ihtiyaç olduÄŸunu da gösterir nitelikte. Katılımcıların 87’si bir e-ticaret entegratörü ile çalıştıkları için 2018 senesinde listeye giren stok takibi ve faturalandırma gibi konular artık operasyonel bir problem olmaktan çıkmış gibi duruyor. En çok zaman alan iÅŸlemlerde dördüncü sırayı ürün araÅŸtırma alıyor.

Her şeye rağmen 2020 ekonomik beklentileri karşıladı

Katılımcıların 46’sı 2020 senesinin beklentilerini karşıladığını iletirken 30’u bu konuda çekimser kaldığını belirtiyor.  Ankete katılan satıcıları 2020 senesinde en çok zorlayan konular; e-ticaretteki dolaylı giderlerin (kargo fiyatları, satış komisyonları ve ödeme komisyonları) artması ve düÅŸen karlılık oranlarının oluÅŸturduÄŸu ileriye yönelik risk olarak belirtiliyor.

Katılımcıların 51'i ekonomide büyüme bekliyor

Dopigo tarafından yapılan araÅŸtırma, Türkiye ekonomisine dair beklentilere de ışık tutuyor. Rapora göre anket katılımcılarının 51’i 2021’de Türkiye ekonomisinde büyüme beklerken 14,4’ü aynı kalacağını öngörüyor. Katılımcıların 40'ı ise 2021 senesinde yatırım yapıp yapmama konusunda kararsız. Katılımcıların 48,3’ü yapacakları yatırımın 3 katından fazla getirisi olacağına inanırken 44,6’sı yapacakları yatırım kadar kazanç elde edeceÄŸini düÅŸünüyor.

Pandeminin e-ticaret üzerinde yarattığı etkilerin kalıcı olması bekleniyor

Ankete katılan e-ticaret giriÅŸimcilerinin 89’u e-ticaret satış kanallarının en çok gelir elde edecekleri kanallar olmaya devam edeceÄŸine inanıyor. Pazar yerlerinden beklentiler 2021’de daha da artıyor. Katılımcıların 67’si 2021’de en çok satışı pazar yerlerinden yapmayı beklerken, sadece 17’si web sitelerinden en fazla kazancı saÄŸlayacağını düÅŸünüyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı


Etiketler:
Bilgilendirme

Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. turkiyeajans.com 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK Yasalarına Uygun Hareket etmeyi esas alır Bu sebeple içerikleri ve yorumları kontrol etme ya da araştırma yükümlü tutulamaz Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği iletişim adreslerinden bildirebilirsiniz. En Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.

Risk Açıklaması:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. turkiyeajans.com sitesinde kullanılan kaynaklardaki herhangi bir hata/eksiklikten dolayı, sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.