Share

FX Piyasaları

USD/TRY: Haftaya pozitif risk iştahıyla başlıyoruz. Zayıf gelen makro veriler ve ABD – Çin gerilimine karşın ülkelerin ekonomileri açmak için gösterdiği çabalar fiyatlamalarda baskın gelmiş gözüküyor. Geçen haftayı %9 oranında değer kazancıyla 32,5 USD seviyesinden kapatan Brent petrolün bu sabah da %3’e yakın alıcılı bir görüntü sergilemesi fiyatlamalara talep tarafındaki beklentilerin de yansıtıldığına işaret ediyor. Petrol ve emtialardaki yükselişle birlikte bu sabah bu varlıkları ihraç eden Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ön plana çıkarken, yabancı merkez bankalarıyla olası swap hattı kurulmasına yönelik beklentilerle olumlu ayrışan TL de bu sabah alıcılı. Yurtdışı fiyatlamalar ve TL’deki kısa vadeli momentumla birlikte cuma günü 6,90’dan kapatan Dolar /TL, söz konusu seviyenin altında kalarak 6,80 seviyesini hedefleyebilir. Bu hafta yurtiçinde perşembe günü TCMB’nin para politikası kurulu toplantısı öne çıkıyor. Enflasyonda aşağı yönlü risklerin ağırlık kazanmasıyla Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan indirimle %8,25 seviyesine çekmesi bekleniyor.  PPK karar metninde olası swap anlaşması ve detaylarına yönelik ipucuları da önemli olabilir. Yurtdışında ise mayıs ayı öncü imalat ve hizmet PMI verileri önemli olacak. Fed Başkanı’nın konuşmaları ve Fed toplantı tutanakları öne çıkacak diğer gelişmeler.

EUR/USD: Geçen hafta Fed Başkanı Powell’ın merkez bankasının negatif faize karşı olduğunu belirtmesi, Dolar endeksini  (DXY) 100 seviyesinin üzerine taşırken,  bu haftaya başlarken DXY söz konusu seviyenin hafif üzerinde yatay bir görüntü sergiliyor. Bir taraftan zayıf makro veriler, diğer yandan ABD – Çin gerilimi olumsuz haber akışı olarak takip edilirken, ülkelerin ekonomileri açmak için gösterdiği çabalar piyasalarda pozitif fiyatlamalara yol açıyor. Bu da Dolar’ın güçlenmesini engellerken, Avrupa’da koronavirüs salgınında mart ayından sonraki en düşük ölümler gözleniyor. Bu çerçevede, mevcut haber akışı ve veri açısından sakin günde  de parite 1,0780 – 1,0860 aralığında bant  hareketi yapabilir. Söz konusu seviyelerin dışında,  aşağıda 1,0745 desteği, yukarıda ise 1,0895 direnci izlenebilir.

XAU/USD: Geçen haftanın sonuna doğru üçgen formasyonun dışına çıkan ve haftayı %2,3 oranında primle 1.742,4 seviyesinden kapatan değerli maden, risk iştahındaki pozitif görüntüye karşın yükseliş isteğini bugün de devam ettiriyor. Şu aşamada yakalanan kısa vadeli momentumla birlikte değerli madende yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini ve  Ons Altın’ın 1.750 yakın desteğinin üzerinde kalarak sırasıyla 1.769 ve 1.781 dirençlerinin test edilebileceğini düşünüyoruz.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

PMI verileri önemli olacak. Fed Başkanı’nın konuşmaları ve Fed toplantı tutanakları öne çıkacak diğer gelişmeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir