ICF Türkiye BB: “Dijitalleşen Teknoloji ve Koçluğun Geleceği”

Share

Tuna Aktuna: “Peki koçlar olarak bizler gerçekten konfor alanlarımızın dışına ne kadar çıkabiliyoruz? Örneğin bu pandemi dönemi ile öncesinde gelişmeye başlayan dijitalleşme sürecinde çalışma alışkanlıklarımızın ne kadar dışına çıkabildik? Mesela bazı arkadaşlarımızın, pandemi süreci bittikten sonra her şeyin eskiye döneceğini düşündüğünü gözlemliyorum ama ben böyle düşünenlerden değilim. Belki her şey yüzde yüz dijital olmayacak ama hibrit bir yapının söz konusu olacağı kesin gibi gözüyor.”

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye’nin Başkan Yardımcısı ve Business Coaching Akademi A.Ş. kurucu ortağı Tuna Aktuna; Coach Magazine Turkey’in düzenlediği ve kurumsal koç Arzu Demirel ve profesyonel koç Tuncel Gülsoy modaratörlüğünde gerçekleşen “Dijitalleşen Teknoloji ve Koçluğun Geleceği” etkinliğine, ICF Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak katıldı.

Dijital koçlukta başarıyı getiren 7 yapı taşı

“Dijitalleşen Bugün ve Koçluk” ve “Dijitalleşen Teknoloji ve Koçluk” başlıklı iki ayrı oturum halinde gerçekleşen etkinliğin, “Dijitalleşen Bugün ve Koçluk” oturumunda konuşmacı olan Tuna Aktuna, dijitalleşen dünyada koçlukta başarıyı yakalayabilmek için 7 temel yapı taşı olduğunun altını çizerek; “Özgün olmak; yüksek ilgi düzeyine sahip olmak; şeffaflık; bilgiyi doğru kullanmak; adaptasyon hızı; analiz yeteneği ve konfor alanının dışında düşünmek olarak sıralanabilecek bu 7 madde başarıyı yakalamanın temelidir diyebilirim. Ve koçluk mesleğini yapan tüm profesyonellerin bu temel maddelerde nerede olduğunu kendinde test etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

 

Koçluk ve konfor alanları

Konuşmasının devamında, özellikle konfor alanı dışında düşünmek özelliğine değinen Aktuna; “Peki koçlar olarak bizler gerçekten konfor alanlarımızın dışına ne kadar çıkabiliyoruz? Örneğin bu pandemi dönemi ile öncesinde gelişmeye başlayan dijitalleşme sürecinde çalışma alışkanlıklarımızın ne kadar dışına çıkabildik? Mesela bazı arkadaşlarımızın, pandemi süreci bittikten sonra her şeyin eskiye döneceğini düşündüğünü gözlemliyorum ama ben böyle düşünenlerden değilim. Belki her şey yüzde yüz dijital olmayacak ama hibrit bir yapının söz konusu olacağı kesin gibi gözüyor.” dedi. 

Tuna Aktuna: “Geleneksel koçluğun da ötesine geçmek çok hayati bir hedeftir artık.”

Dijital koçluk yolculuğunda koçları nelerin beklediğine de değinerek sözlerine devam eden Aktuna, şunları söyledi: “Başarılı bir koç olabilirsiniz, başarınızı sürdürürken, birden fazla gelir akışıyla güçlendirmenin bir yolunu da arıyor olabilirsiniz. Belki de kendi koçluk işinizi kurmaya yeni karar verdiniz. Gerçek bir etkiye sahip olmak ve dünyada fark yaratan bir işe sahip olmak istiyor olabilirsiniz. Genel olarak bizler, hedeflerimiz ne olursa olsun; koçluğumuzu müşterilerimiz için dönüşümsel bir yolculuk olarak görüyoruz ve koç olarak aslında bizler için de dönüşümsel bir yolculuktur bu süreç. Bizler için de önemli bir keşiftir ve ilerideki değişimlere ne kadar hazır olduğumuz ile ilgili birden çok aşamada ortaya konan bir yolculuktur. Dijital iş ortamında koç olarak nasıl başarılı olacağımızı anlamak ve bunu yapmak için hangi çevrimiçi fırsatların olduğunu keşfetmek ve dolayısıyla geleneksel koçluğun da ötesine geçmek çok hayati bir hedeftir artık.”

Beş farklı tip profesyonel koç grubu

Konuşmasında Dijital Yeterlilik konusunda Business Coaching Akademi’nin bir araştırmasına da değinen ve bu konuda beş farklı tip koç grubu olduğunu vurgulayan Aktuna; sözlerini şöyle tamamladı: “Dijital yerliler, dijital göçmenler, dijitale hakimler, dijitalden kaçanlar ve dijital ile bağlantısızlar olmak üzere bu beş farklı koç grubu doğal olarak farklı reflekslere sahip. Ama elbette teknolojiden etkilenen ve teknoloji ile iletişimde olan sadece biz koçlar değiliz; bizim hedef kitlelerimizin, müşterilerimizin bu konuda hangi noktada oldukları da bizler için çok önemli. Müşterilerimizi de genel olarak, geleneksel koçluk, dijital koçluk ve teknoloji ile tamamen bağlantıda olan koçluk müşterileri şeklinde üç gruba ayırmak mümkün. Burada en önemli ayrıntı, müşterilerinizle tam olarak oldukları yerde ve dijital olarak en çok yankı uyandıran noktada buluşmalısınız. Hepimiz biliyoruz ki, müşterilerin beklentisi her zaman yüksektir.”

“Dijitalleşen Teknoloji ve Koçluğun Geleceği” etkinliğine ICF Türkiye’nin Başkan Yardımcısı ve Business Coaching Akademi Kurucu ortağı Tuna Aktuna’nın yanı sıra; EMCC Mentorluk ve Koçluk Konseyi Dünya Başkanı Dr. Rıza Kadılar; ICF Bağımsız İnceleme Kurulu Üyesi Gürkan Sarıoğlu; House of Human CEO’su Dr. Umut Ahmet Tarakçı gibi önemli isimler katıldılar.

ICF Hakkında: Kuruluş amacı profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmek olan ICF Global (Uluslararası Koçluk Federasyonu), 1995 yılından bu yana koçluk mesleğinin küresel liderliğini üstlenmeye devam ediyor. Koçluk mesleğinin standartlarını belirleyerek ve bağımsız unvanlama sistemi sağlayarak pek çok ülkede çalışmalar yürüten ICF’in Türkiye’deki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye de ülkemizde programlar ve standartlar oluşturarak koçluk mesleğinin güvenilirliğini sürdürmeye devam ediyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir