Muğla hazinesini çıkaramıyor olmaktan dertli

Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD)’nin görüntülü platformda yayınlanan etkinliÄŸine katılan MuÄŸla Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Mustafa Ercan, “BaÅŸta mermer olmak üzere madenlerimizi deÄŸerlendiremiyoruz. Yüzölçümünün yüzde 68’i orman olan ilimizde yüzde 1’lik alanda yapacağımız faaliyetlerin izni 4 yılda çıkmıyor” dedi. 

 

Ekonomi gazetecileri ile meslek odası baÅŸkanlarını görüntülü platformda bir araya getiren EGD’nin ‘Türkiye Ekonomiyi KonuÅŸuyor’ etkinliÄŸi sürüyor. Her hafta farklı kentlerin nabzını tutan programda bu kez turizmin önemli ÅŸehirlerinden MuÄŸla konuÅŸuldu. EGD BaÅŸkanı Celal Toprak ve EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet UluÄŸtürkan’ın moderatörlüÄŸündeki programda MuÄŸla’nın turizm, tarım ve madencilik alanındaki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirildi. 

 

TURİZM ÇALIÅžANLARINA AÅžI ÖNCELİĞİ

 

MuÄŸla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) BaÅŸkanı Mustafa Ercan, turizmde yok hükmünde sayılabilecek bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “Her yıl 3 milyonun üzerinde turist ağırlayan MuÄŸla, pandemi dolayısıyla en önemli sektöründe büyük darbe aldı. Yeni bir sezona hazırlanırken turizm çalışanlarımıza aşı önceliÄŸi talep ediyoruz” dedi. 

 

Turizmden sonra MuÄŸla ekonomisinin en önemli sektörlerinden birinin mermer, doÄŸal taÅŸ ve madencilik sektörü olduÄŸunu belirten MuÄŸla TSO BaÅŸkanı Mustafa Ercan, “Orman yönetimiyle çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Yeraltındaki madenlerimizi çıkararak ülkemizin ihracatına, iÅŸsizlerimizin istihdamına, MuÄŸla olarak yaklaşık 600 milyon dolara ulaÅŸan ihracatımıza katkı saÄŸlamak istiyoruz. Ancak, müracaat edildiÄŸi halde 4 yıldır sonuçlandırılmayan izin taleplerimize yanıt verilmiyor. Hem ilimiz hem Türkiye kaybediyor. Yüzde 68’i orman olan ilimizde madencilik için talep ettiÄŸimiz alan yüzde biri bulmuyor” dedi. 

 

KÜTÜK MERMER İHRACATI YASAKLANMALI

 

Antik kentlerin yollarından heykellerine MuÄŸla Beyaz Mermeri kullanıldığına vurgu yapan Ercan, “Rengi, yüksek sertliÄŸi, dayanaklılığı ve homojenliÄŸiyle dünyada hiçbir zaman modası geçmeyen çok özel bir mermerimiz var. GeçtiÄŸimiz yıl coÄŸrafi iÅŸaretini aldığımız ‘MuÄŸla Beyaz Mermeri’ baÅŸta olmak üzere Anadolu mermerinin kütük olarak ihraç edilmesinin yasaklanmasını talep ediyoruz. Bu deÄŸerimizin iÅŸlenerek, katma deÄŸer yaratılarak zenginliÄŸinin ülkemize kazandırılmasını talep ediyoruz. 1,7 milyar dolarlık Türkiye mermer ihracatının yüzde 12’sini gerçekleÅŸtiren MuÄŸla olarak iÅŸlediÄŸimiz mermeri dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Buradaki ihracatımızı ve istihdamımızı artırma çabamıza Orman yönetimi izin vermeyerek engel oluyor. ZenginleÅŸmek isteyen Türkiye’nin her alandaki üretimi engellemeye deÄŸil dengeyi saÄŸlamaya ihtiyacı var” diye konuÅŸtu. 

 

BALIK DA ÜRETMEK ZORUNDAYIZ 

 

Benzer kısıtlamanın balık yetiÅŸtiriciliÄŸinde de yaÅŸandığını anlatan Ercan, “Kıyıda gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz balık üretimini açık denizlere taşıdık. Balık çiftliklerimiz denizi asla kirletmiyor. Ancak balıkçılarımızın lobisi yok. Turizmcilerimizin lobisi ise çok güçlü. ‘Balık çiftlikleri görüntümüzü bozuyor’ diyenler bile oldu. Balık yetiÅŸtiricilerimiz ürünlerinin yüzde 80’ini ihraç ederek bu ülkeye döviz kazandırıyor. Yanı sıra vatandaÅŸlarımızın ucuz balık tüketmelerine imkân saÄŸlıyor. Türkiye, her alandaki deÄŸerini çevreyi kirletmeden deÄŸerlendirmek zorunda. Buna denizini, madenlerini deÄŸerlendirmek de dahil” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

 

HİÇBİR TEÅžVİKTEN YARARLANAMIYORUZ

 

MuÄŸla Ticaret Borsası (MTB) BaÅŸkanı HurÅŸit Öztürk de Bodrum, Marmaris, Datça, Dalaman, Fethiye gibi ilçelerin turizm gelirlerinden dolayı MuÄŸla’nın geliÅŸmiÅŸ il statüsü kazandığını, bu durum nedeniyle verilen hiçbir teÅŸviklerden ÅŸehirlerinin yararlanamadığını belirterek, “Türkiye’nin narenciye ve yaÅŸ sebze meyve üretiminde söz sahibi ÅŸehirlerden biriyiz. Ancak bu alanda çoÄŸu zaman uluslararası siyasetten olumsuz etkileniyoruz. En büyük pazarımız Rusya, domates almaktan vazgeçtiÄŸinde ya da kota koyduÄŸunda üreticimiz maÄŸdur oluyor. Türkiye’de çam balı üretiminin yüzde 80’ini gerçekleÅŸtiriyoruz ama bidonlarla satıyoruz. Bir marka oluÅŸturabilmiÅŸ deÄŸiliz. TeÅŸvik alamadığımız için yeterli yatırım yapılmıyor. Bırakın devletin teÅŸviklerini AB’nin IPARD kapsamında bile olmadığımız için yeterli yatırım alamıyoruz. Son yıllarda coÄŸrafi iÅŸaret aldığımız ürünlerle farkımızı ortaya koyma çabamızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede coÄŸrafi iÅŸaret almış ya da alma sürecindeki MuÄŸla Saraylısı, MuÄŸla Tarhanası, MuÄŸla Köftesi, MuÄŸla Beyazı Mermeri, Ortaca Limonu, Dalyan Narı, Kavaklıdere Cevizi, Gökova Susamı, Datça Nurlu Bademi ve Ula Sarımsağı gibi ürünlerimiz hayli ilgi görüyor” diye konuÅŸtu. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı


Etiketler:
Bilgilendirme

Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. turkiyeajans.com 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK Yasalarına Uygun Hareket etmeyi esas alır Bu sebeple içerikleri ve yorumları kontrol etme ya da araştırma yükümlü tutulamaz Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği iletişim adreslerinden bildirebilirsiniz. En Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.

Risk Açıklaması:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. turkiyeajans.com sitesinde kullanılan kaynaklardaki herhangi bir hata/eksiklikten dolayı, sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.