2018 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 49 001 TL oldu
2018 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 49 001 TL oldu
Kazanç Yapısı Araştırması sonuçlarına göre, 2018 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 49 bin 001 TL oldu. Bu değer, erkekler için 50 bin 297 TL, kadınlar için 46 bin 208 TL olarak tahmin edildi.
En yüksek kazancı yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti
Araştırma sonuçları incelendiğinde, hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının, genellikle eğitim durumu ile doğru orantılı olarak yükseldiği görüldü. Eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti. Bu eğitim düzeyinde yıllık ortalama brüt kazanç erkeklerde 78 bin 041 TL, kadınlarda ise 62 bin 051 TL oldu.
Cinsiyet ve eğitim durumuna göre yıllık ortaklama brüt kazanç, 2018
En yüksek kazanç bilgi ve iletişim sektöründe gerçekleşti
Ücretli çalışanların brüt kazançları, ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 100 bin 467 TL ile “bilgi ve iletişim” ekonomik faaliyet kolunda olduğu gözlemlendi. Bu sektörü, 95 bin 314 TL ile “finans ve sigorta faaliyetleri” sektörü izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 35 bin 172 TL ile “konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri” sektöründe elde edildi. Bunu 38 bin 080 TL yıllık ortalama brüt kazanç ile “idari ve destek hizmet faaliyetleri” sektörü izledi.
Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar en düşük kazancı elde etti
Araştırma sonuçları, meslek grubu (ISCO 08) ayrımında incelendiğinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 121 bin 529 TL ile “yöneticiler” meslek grubunda çalışanların elde ettiği görüldü. Bu meslek grubunu 70 bin 853 TL ile “profesyonel meslek mensupları” izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 32 bin 333 TL ile “nitelik gerektirmeyen meslekler” grubunda gerçekleşti.
Cinsiyete dayalı ücret farkı tüm eğitim düzeylerinde erkek ücreti lehine gerçekleşti
Cinsiyete dayalı (erkek-kadın) ücret farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi olarak tanımlanır. Bu gösterge, saatlik, aylık veya yıllık ortalama düzenli brüt ücret esas alınarak hesaplanabilmekte olup yıllık ortalama düzenli brüt ücret kullanılarak hesaplandı. Cinsiyete dayalı ücret farkı tüm eğitim düzeylerinde ve toplam düzeyde erkek ücretinin lehine gerçekleşti.
_________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR
Kazanç Yapısı Araştırması; brüt kazançların düzeyi, yapısı ve gelişimi konusunda, ücretli çalışanların özellikleri ayrımında bilgi derlemek amacıyla 2006 yılından itibaren AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak dört yıllık aralıklarla uygulanmaya başlanmıştır. Söz konusu serinin dördüncüsü olan 2018 Kazanç Yapısı Araştırması; 2018 Kasım ayı ve yıllık bilgileri referans alınarak 2019 yılında, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasına (NACE Rev.2) göre B-N ve P-S sektörleri (sanayi, inşaat ve hizmet) kapsanarak örnekleme yöntemi ile seçilen 16 bin 674 işyerinde uygulanmıştır. Araştırmada, işyerinde ücret karşılığı çalışan kişiler kapsanmıştır. Araştırmada kapsanan sektörlerde kadınlar, ücretli çalışanların %31,7’sini oluşturmaktadır.