Balparmak’a 40. Yılında, Felis’ten Üç Ödül Birden
Balparmak bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Felis Ödülleri’nde üç ödülün sahibi oldu. Bu yıl 40. yılı kutlayan Balparmak, Arıcılık Akademisi ile Felis’e layık görülürken,yarışmanın PR bölümünde Arıcılık Akademisi ve Arılar Varsa Yarınlar Var projesiyle iki başarı ödülü aldı.
Pazarlama iletişimi ekosisteminde fark yaratan fikirlerin ve çalışmaların ödüllendirildiği Felis Ödülleri’nin bu yılki kazananları açıklandı. 40 yıldır doğal, sağlıklı ve analiz edilmiş balları sofralara taşıyan Balparmak, Felis’te Arıcılık Akademisi ve Arılar Varsa Yarınlar Var projesiyle üç ödüle birden layık görüldü. Balparmak, Arıcılık Akademisi ile “Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Bölümü – Diğer Toplumsal Meseleler Kategorisi”nde Felis’in sahibi olurken, “PR Bölümü – Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi”nde de başarı ödülü kazandı. Balparmak’ın arının doğa ve toplum yaşamına katkıları hakkında toplumda farkındalık yaratmayı hedefleyen Arılar Varsa Yarınlar Var projesi ise “PR Bölümü – Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kategorisi”nde başarı ödülüne değer bulundu.
Balparmak Arıcılık Akademisi sektöre 104 yeni arıcı kazandırdı
Balparmak’a Felis kazandıran Arıcılık Akademisi, 2018 yılında arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için kırsal kalkınma bölgelerindeki kadınları ve gençleri sektöre kazandırmak ve doğal balın yanı sıra arısütü, polen, propolis gibi katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına destek olmak hedefiyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) katkılarıyla kuruldu. Balparmak Arıcılık Akademisi’nde uzaktan eğitimin yanı sıra Muğla’nın Ula ilçesindeki yerleşkesinde düzenlenen teorik ve uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan 52’si kadın olmak üzere 104 arıcı adayına, BALDER (Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu) sertifikasıyla birlikte, iki adet arılı kovan vererek mesleğe ilk adımı atmalarına destek verildi.
Aktif olarak çalışmalarını sürdüren Balparmak Arıcılık Akademisi’nde konusunda uzman akademisyenler eşliğinde uzaktan, gezici, teorik ve uygulamalı sınıf eğitimlerinden oluşan üç ayrı eğitim modeli uygulanıyor. Eğitimlerde arı yaşamı ve biyolojisi, koloni bakımı ve yönetimi, arı hastalıkları, ana arı üretimi, arı ürünleri üretimi, arıcılık ekipmanları, regülasyonlar, nektarlı bitkiler gibi arıcılık mesleğinde kaliteli üretiminin sağlanmasını ve mesleğin sürdürülebilir olmasını sağlayan en temel konular, teorik olarak anlatılıp uygulamalı olarak gösteriliyor. Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akademi’de, en az 30 kovan içeren ve uygulamalı eğitimlerin yapıldığı bir arılık bulunuyor. Akademiye gelemeyen arıcı adayı kadın ve gençlere ise gezici eğitim aracı ile ulaşılarak, köylerinde benzer eğitimler veriliyor. Aynı zamanda gezici araç ile mevcut arıcıların arılıkları da ziyaret edilerek bilgileri güncelleniyor ve arıcılıktaki son gelişmeler paylaşılıyor. Türkiye’de arıcılık sektöründe ilk kez Balparmak’ın hayata geçirdiği uzaktan eğitime isteyen herkes Balparmak web sitesinde yer alan “Balparmak Arıcılık Akademisi” sayfasına kayıt olarak katılabiliyor.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)