ÇEİS’ten “Mekanik Tehlikeler” konulu farkındalık çalışması

Share

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento sektöründeki güvenli çalışma ortamının tesisi ve çalışanlarda iş sağlığı kültürünün gelişmesi için faaliyetlerine devam ediyor. Sendikanın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından belirlenen “28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” kapsamında gerçekleştirdiği etkinliklerin 2021 yılı teması “Mekanik Tehlikeler” oldu. ÇEİS, Türkiye’nin 7 bölgesinde yer alan üye fabrikalarda gerçekleştirdiği etkinliklerle, sektörün “iş güvenliği” bilgi düzeyine katkı sundu.

Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamına yakınının üyesi olduğu ÇEİS, 8 yıldır aralıksız sürdürdüğü 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü etkinliklerini bu yıl “Mekanik Tehlikeler” teması kapsamında gerçekleştirdi. Nisan ayı boyunca, “Mekanik Tehlikelerin Farkındayım, İş Kazalarına Karşı Bir Adım Öndeyim” sloganı ve Türkiye’nin 7 bölgesinden toplam 17.500 sayıda çalışanın katılımıyla düzenlenen etkinliklerde, fabrikalardaki mekanik tehlikelere karşı farkındalık geliştirildi ve çözüm yolları arandı. 

Çimento Sektörü Rekabet Ederek Bilinçlendi

Sendika, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgilendirici etkinliği, teşvik edici unsur içermesi sebebiyle yarışma konseptinde kurguladı. ÇEİS ilk olarak, her üye fabrikadan iş güvenliği profesyonellerinin katıldığı, “Mekanik Tehlikeler” konulu özel eğitim düzenledi. Söz konusu eğitim sonrasında ilgili profesyoneller, tüm bilgilerini fabrikalarındaki çalışanlara aktardı. Etkinliklerin bir sonraki ayağında, fabrikalarda ünite bazlı, 5 kişiden oluşan ekipler kuruldu. Her ekip kendi ünitelerinin mekanik tehlikelerini ve çözüm önerilerini fabrika yönetimine sundu. Fabrika yönetimine iletilen projeler arasından birinciliğe layık görülen takım, kapanış günü etkinliğinde ödüllendirildi. Sendika, 60 fabrikanın katıldığı etkinlikler kapsamında ödül almaya hak kazanan 300 çalışan adına, Tema Vakfı iş birliği ile fidan bağışladı.

Öte yandan, mekanik tehlikelere ilişkin mesajların çalışanlara doğrudan iletilmesi amacıyla hazırlanan 35.000 adet Amerikan servis ve farkındalık yaratmak amacıyla çalışanların baretlerine yapıştırılmak üzere hazırlanan 19.000 adet sticker tüm ÇEİS üyesi fabrikalarla paylaşıldı.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Sektörümüzün Kırmızı Çizgisi”

İş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalığı artırmayı uzun yıllardır en önemli sorumluluklarından biri olarak kabul ettiklerini ifade eden ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar ŞARDAN; “Çimento sektörünün temsiliyeti görevini üstlenen bir kurum olarak, her bir çalışanın sağlığı ve güvenliği bizim için çok kıymetli. ‘Sıfır İş Kazası’ ilkesini benimseyen sektörümüz, son 10 yılda iş sağlığı ve güvenliğine 150 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptı. ÇEİS’in tek başına yaptığı yatırımın tutarı ise yaklaşık 10 milyon TL’yi buldu. Bununla beraber, Türkiye’nin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi’ne sahip tek işveren sendikasıyız. Özetle ifade edecek olursam, iş sağlığı ve güvenliği sektörümüzün kırmızı çizgisi.

Her yıl 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nü geniş bir katılım ve çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Amacımız; sektörümüzde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü geliştirerek, sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturmak. Çalışmalarımızın bu yılki ana temasını ‘Mekanik Tehlikeler’ olarak belirledik ve bu tehlikelere ilişkin farkındalığı 17.500 çalışanımızın katıldığı etkinliklerle artırdık. Uzun yıllardır bu alanda verdiğimiz emeklerin karşılığını büyük bir gururla alıyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda çalışan sayımızda %12, klinker üretim kapasitemizde %47 oranında artış yaşanırken; kaza sıklık oranında %13 ve kaza ağırlık oranında ise yaklaşık %83’lük düşüş sağladık. Çok tehlikeli sınıfta yer alan çimento sektörü, diğer sektörlere örnek olacak bir performans gösterdi.” şeklinde konuştu. 

Hibya Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir