CHP’li Tutdere: Ak Parti iktidarı eğitimdeki fırsat eşitsizliğini derinleştirdi

Share
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi, gerekli çalışmaların yürütülmesi ve çözüm önerilerinin sunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu.
 
Av. Abdurrahman Tutdere, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin temel amacının gençlerin sosyal statü ve rollerini kazanmalarında karşılarına çıkan sosyal ve ekonomik imtiyazları ortadan kaldırmak olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de hem bölgeler arasında hem de kişiler arasında eğitimde fırsat eşitsizliği söz konusudur. Maddi imkânsızlık içerisinde boğuşan ailelerimizin çocukları kaliteli ve nitelikli eğitimden mahrum bırakmaktadır.” dedi.
 
“6 Milyon Öğrencimiz EBA Sistemine Hiç Erişemedi”
 
Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere ve bazı CHP milletvekillerinin imzasıyla eğitimde fırsat eşitsizliği yüzünden eğitimden mahrum kalan öğrencilerimizin sorunlarının tespiti, tespit edilen sorunların çözümü, mağdur olan yüz binlerce öğrencinin mağduriyetinin giderilmesi ve eğitimde fırsat eşitsizliğinin tam anlamıyla ortadan kaldırılabilmesi için gerekli çalışmaların yürütülmesi amacıyla açılması istenen Araştırma Komisyonu önergesinde eğitimde yaşanan fırsat eşitsizliği konusuna dikkat çekildi.
 
Türkiye’de Bilgisayarı Olmayan Öğrenci Sayısı Yüzde 33
Tutdere, “Türkiye’de bilgisayarı olmayan öğrenci sayısı yüzde 33, en yoksul kesimde bilgisayarı olmayan öğrencilerin sayısı yüzde 64, EBA Sisteminden derse katılım oranı yüzde 11, EBA Sisteminde dersleri çevrimiçi takip oranı ise yüzde 47’dir. 6 milyon öğrencimiz internet erişimi ya da cihazları olmadığı için EBA sistemine hiç erişememiştir. Kırsal bölgelerimizde yaşayan 1.5 milyon öğrencimiz yaşadığı bölgelerde internet altyapısı mevcut değil. Öğrencilerimizin uzaktan eğitim için gerekli cihazlara ve internet altyapısına sahip olmaması, eğitimde yaşanan eşitsizliklerin daha da derinleşmesine neden olmuştur. ” ifadelerini kullanarak Türkiye’nin en yoksul kesimde bilgisayarı olmayan öğrencilerin oranının yüksekliğine dikkat çekti.
 
Bakan Selçuk, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine Verilen Tablet Sayısını Açıkladı
 
Milletvekili Tutdere ayrıca, eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha da derinleştiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine pandemi döneminde kaç adet tablet ve bilgisayar seti verildiğine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soru önergesi verdi.
 
Milletvekili Tutdere’nin soru önergesine cevap veren Bakan Selçuk ise, “ 9 Nisan 2021 tarihi itibariyle, 307 bin 370 öğrencinin bulunduğu Van’a 27 bin 389 adet; 175 bin 338 öğrencinin bulunduğu Batman’a 10 bin 864 adet; 154 bin öğrencinin bulunduğu Şırnak’a 9 bin 150 adet; 145 bin 151 öğrencinin bulunduğu Ağrı’ya 13 bin 400 adet; 108 bin 121 öğrencinin bulunduğu Muş’a 6 bin 10 adet; 93 bin 228 öğrencinin bulunduğu Siirt’e 5 bin 28 adet; 72 bin 217 öğrencinin bulunduğu Hakkari iline 5 bin 30 adet; 69 bin 292 öğrencinin bulunduğu Bingöl iline 5 bin 330 adet tablet bilgisayar seti dağıtılmıştır.” bilgisini paylaştı.
 
“Adıyaman’ da 46 Bin 773 Öğrencimiz EBA Sistemine Giremedi”
 
Eğitimde fırsat eşitsizliğinin bölgeler arasında da yoğun bir biçimde hissedildiğine dikkat çeken Milletvekili Tutdere, Adıyaman’ın eğitimdeki durumu hakkında da bilgi verdi. Tutdere, Adıyaman’ın eğitime erişim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade ederek, “ Maddi imkânsızlık içerisinde boğuşan ailelerimizin evlatları kaliteli ve nitelikli eğitimden mahrum kalmaktadır. Adıyaman ilimizde EBA sistemine hiç giremeyen öğrenci sayımız 46 bin 773, EBA sistemine erişemeyen öğrenci sayımız ise 45 bin 891’dir.” dedi.
“Eğitimde Fırsat Eşitliğini Sağlamalıyız!”
 
Milletvekili Tutdere, “Eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki engellerin tespit edilerek bir an önce ortadan kaldırılması, tüm illerimiz arasındaki eğitim düzeyinin eşitlenerek 18 milyon 241 bin 881 öğrencimizin aynı seviyede ve şartlarda eğitim görmesi ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Fırsat eşitsizliği yüzünden eğitimden mahrum kalan öğrencilerimizin sorunlarının tespiti, mağdur olan yüz binlerce öğrencimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullanarak, konuyla ilgili meclis araştırması yapılması çağrısında bulundu.
 
Tutdere’den Öğretmen ve Öğrencilerin Özel İletişim Vergisi ile Katma Değer Vergisi’nden Muaf Tutulması İçin Kanun Teklifi
 
Milletvekili Tutdere ayrıca öğretmen ve öğrencilerin koronavirüs sürecinde yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için, öğretmen ve öğrencilerin KDV ve ÖİV’den muaf tutulması; örgün eğitim kurumlarında bulunan öğrencilerin internet hizmet bedellerinin hazine tarafından karşılanması amacıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu.
 
Milletvekili Tutdere tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, “Öğrencilerin ve öğretmenlerin kullandıkları kablolu, kablosuz, mobil internetlerinin Özel İletişim Vergisi’nden muaf tutulması; örgün eğitim kurumlarında bulunan öğrencilerin ve öğretmenler tarafından kullanılan her türlü bilgisayar, televizyon ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinin KDV’den muaf tutulması amaçlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.
 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir