Dijital cüzdanı güvende tutmanın yolları
Son dönemde Bitcoin cüzdanlarını, dijital bankacılık hesaplarını çaldıran birçok mağdur var. Dijital cüzdana erişim sağlandığında geri dönüş ihtimali çok zor olacağı için, pişman olmamak adına en başından güvenlik adımları titizlikle uygulanmalı.
‘Kağıt cüzdan kullanın’
Bitcoin hesaplarını güvene almak isteyenler için önlemler hakkında bilgi veren Sosyal Medya İtibar Yönetimi Uzmanı Aras Abdullahoğlu, “Kullanıcıların telefonlarına ya da bilgisayarlarına kurularak kripto para işlemi yapmaya yarayan yazılım ürünlerine kısaca cüzdan deniyor. Çoğu internete bağlı olduğu için yazılım cüzdanları tamamen güvenli sayılmaz. Bunun için potansiyel ihlal riskini düşürmek için bu uygulamalar güncel tutulmalı. Kâğıt cüzdanlar ise üzerinde QR kod biçiminde özel anahtar bulunduran kağıtlardır. Bu cüzdanlar siber saldırılara karşı çok daha dirençlidir” dedi.
‘İki faktörlü doğrulama açılmalı’
İki faktörlü doğrulamanın açık bırakılması gerektiğine dikkat çeken Abdullahoğlu, “Bu doğrulamanın açık bırakılmasıyla siber saldırganların cüzdana doğrudan erişim kurmaları engellenir. Bunun yanında özel anahtarınızı da kimseyle paylaşmamalısınız. Bunu yaptığınızda kasanızın anahtarını vermiş olursunuz. Alıcı cüzdan bilgisinin doğruluğunu da iyice kontrol etmeden işlem yapmamalısınız” diye konuştu.
‘Küçük işlemler yapın’
Ayrıca güvenlik için küçük işlemler yapılması ve farklı borsa kanallarını kullanılmasını da öneren Abdullahoğlu, “Bir kripto para borsası üzerinden alım satım yapılacaksa tek seferde büyük işlemler yapmak yerine birkaç küçük işlem yapmanın daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.
Eğer telefon çalınırsa…
Peki, tüm bu önlemleri almasına rağmen telefonun çalınması durumunda ne yapılmalı? Telefonun çalınması, gerekli güvenlik önlemleri alınmış olsa bile risk oluşturduğunu aktaran Abdullahoğlu, “Telefonunuz çalınırsa ilk iş olarak polisi arayın. Polise telefonunuzun kayıt numarasını (IMEI) iletmeniz gerekiyor, onu da operatörünüzden öğrenebilirsiniz. Bunun ardından operatörünüzle de iletişime geçebilirsiniz. Çalıntıyı şikâyet etmezseniz ve hırsız telefonunuzu arama yapmak için kullanıyorsa sorumlusu siz olursunuz.
Diğer yapılabilecek şey de tüm parolaları değiştirmek. Telefonunuzda tüm güvenlik önlemleri olsa bile, çalınma durumundan emin olduktan sonra sosyal medya, banka hesapları ve e-posta hesaplarınızın şifrelerini değiştirmezseniz, hırsız bu hesaplarınıza erişebilir” diye konuştu.
Erişim verirken dikkat
Banka hesaplarında yaşanabilecek dolandırıcılıklara karşı da uyaran Abdullahoğlu, şunları söyledi: “Sizi bankadan aradığını söyleyerek onay kodu ya da şifre isteyenlere karşı dikkatli olunmalı. Sosyal medyada gördüğünüz kampanyalara karşı da tetikte olmakta fayda var. Telefonunuza yüklediğiniz yeni uygulamaların erişmek istediği izinlere dikkat edin. Kaynağı belli olmayan uygulamaların telefonunuza erişimine izin vermeyin. Bunun yanında cihazınıza yüklediğiniz yazılım, resim ve video gibi dosyaları virüs taramasından geçirdikten sonra açın.”
Abdullahoğlu son olarak, “İster Bitcoin işlemi ister diğer banka işlemleri olsun, güvenlik konusu çok önemli. Hesaplarınıza erişim sağlandığında geri dönüş ihtimali çok zor olacağı için, pişman olmamak adına başından itibaren güvenlik adımlarını titizlikle uygulamakta fayda var” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı