Kocaeli BüyükÅŸehir Belediyesi SaÄŸlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi BaÅŸkanlığı Engelli ve YaÅŸlı Hizmetleri Åžube MüdürlüÄŸü, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelli Haftası kapsamında Kocaeli Fen Lisesi’nde farkındalık semineri düzenledi. Seminere Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Erçin Dinçer, İzmit RAM Özel EÄŸitim Hizmetleri Bölüm BaÅŸkanı Elif ÖztaÅŸ, İzmit Rehberlik AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Atilla Türkkal, Kocaeli Fen Lisesi Müdürü Sinan Meral, Teknofest birincisi Mekatronik Mühendisi Mustafa Ali Özgönül konuÅŸmacı olarak katıldı. Ayrıca GÖRSEM DerneÄŸi Kocaeli Åžubesini temsilen Engin Albayrak, GÖLGEN Spor Kulübü BaÅŸkanı Mevlüt Önerbay, Fatih Sultan Mehmet Spor Kulübü BaÅŸkanı Gökmen Aydın da destek olmak üzere katılım saÄŸladı.
TÜRKKAL: EMPATİ YAPMAK İÇİN ENGELLİ OLMAK GEREKMİYOR
Kocaeli Fen Lisesi Müdürü Sinan Meral’in günün anlam ve önemini belirten konuÅŸmasının ardından rehber öÄŸretmen Elif ÖztaÅŸ, ‘’Engellilik nedir? Engelli bireylere yönelik özel eÄŸitim hizmetlerinin kapsamı ve baÅŸvuru yolları’’ hakkında bilgiler verdi. Seminere katılan İzmit Rehberlik AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Atilla Türkkal, özel gereksinim duyan bireyler ile iletiÅŸimin önemine dikkat çekti. Türkkal öÄŸrencilere, ‘’Hepimiz birer engelli adayıyız’’ vurgusunda bulundu. Türkkal, ‘’Hiçbir zaman engelli olmasak da görme yetimizi kaybetmesek de görme yetersizliÄŸi olan bireylere empati kurmalı, saygı duymalı ve onların hassasiyetlerine, dezavantajlarına uygun olarak yaklaÅŸmalıyız. Bunların yanı sıra görme yetersizliÄŸi olan bireylere refakat ederken bir adım önde ve engelleri anlatarak, ‘merdiven var, basamak var gibi’ rehberlik ederek yürümeliyiz’’ ÅŸeklinde bilgiler verdi.
“İNSANLARA FAYDALI BİRÅžEYLER YAPALIM”
Seminere katılanlar arasında mekatronik mühendisi Mustafa Ali Özgönül de vardı. Teknofest’te sosyal sorumluluk projesinde birincilik kazanıp ardından TÜBİTAK’tan hibe alarak teknoloji ÅŸirketini kuran Özgönül, öÄŸrenciler ile baÅŸarı hikayesini paylaÅŸtı. Özgönül üniversitede bir öÄŸrenci arkadaşının babası ile okula geldiÄŸini ve babasının ayağı takılıp düÅŸtüÄŸünü gördükten sonra, “Madem mekatronik mühendisiyiz bir ÅŸeyler geliÅŸtirebiliyoruz. Bu konuda da bir ÅŸeyler yapalım, faydalı olalım” diyerek yola çıktığından bahsetti.
‘’ENGELLERİ AÅžAN PROJE ÜRETİRKEN PES ETMEYİN’’
Özgönül, ‘’Bir arkadaşımla beraber projeye baÅŸladık. Daha sonra TÜBİTAK 2242 Üniversite ÖÄŸrencileri AraÅŸtırma Proje Yarışmalarına katıldık. İlk katıldığımızda projemize güveniyorduk ama istediÄŸimiz sonucu elde edemedik, daha sonra tekrar bir proje hazırladık ve Marmara 1.’si olduk. Sonra Türkiye yarışmasına gittik orada da 1. olduk. Burada ÅŸunu öÄŸrendim, engelleri aÅŸan bir proje üzerinde uÄŸraşıyorsan onu asla bırakmayacaksın ve devam edeceksin. Sizlerde bırakmayın pes etmeyin’’ diyerek öÄŸrencilere teknoloji giriÅŸimlerine yönlendirdi. Özgönül, görme engelli bireylerin günlük yaÅŸamlarını kolaylaÅŸtıracak güvenli ve bağımsız bir ÅŸekilde ulaşımlarını saÄŸlamak amacıyla geliÅŸtirdikleri cihazın denemesini de sahnede gerçekleÅŸtirdi.
DİNÇER, TEKNOPARK’A KATILMAK İSTEYEN GENÇLERİ TEÅžVİK ETTİ
Seminere katılan Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdür Yardımcısı ve Bilgisayar Mühendisi Erçin Dinçer, öÄŸrencileri Teknopark hakkında bilgilendirdi ve Teknopark’a katılmak isteyen öÄŸrencilere de nasıl bir ruh yapısına sahip olmasını istedikleri hakkında tavsiyeler verdi. Gençlere umutsuz ve karamsar olmamalarını söyledi. Bilgiye ulaÅŸmak için birçok olanakları olduÄŸunu ifade eden Dinçer, ‘’Çok fazla avantajınız var ama tek bir dezavantajınız var. ArkadaÅŸlar, içinizde sizi sonuca ulaÅŸtırabilecek bir heyecan öÄŸesi bulmanız lazım, bu engelli insanların engelini kaldırmak da olabilir, Mars’a gitmek de olabilir” diyerek öÄŸrencileri bu konuda teÅŸvik etti. KonuÅŸmasının sonunda öÄŸrencilere, “İçinizdeki heyecanı ve tutkuyu bulmanızı tavsiye ediyorum” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: