Komşu gürültüsüne karşı en etkili çözüm: Ses Yalıtımı

Share

Pandemi sürecinde evlerde daha fazla vakit geçirilmesi nedeniyle, binalarda gürültüye karşı duyarlılığın yükseldiğini belirten İZODER Başkanı Levent Gökçe, “İZODER danışma hattını arayıp komşu gürültüsünü engellemek için ses yalıtımı konusunda bilgi almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ses yalıtımının öneminin daha iyi anlaşıldığı bu dönemde, ‘Ev alma komşu al’ sözünü, ‘Ses yalıtımlı ev al komşunla iyi geçin’ şeklinde uyarlayabiliriz. Eviniz ne kadar kullanışlı olursa olsun, gürültü sorununuz varsa konforlu bir yaşam sürmeniz mümkün değil” dedi. 

Toplumda ses yalıtımı konusunda bilinç oluşturmanın, İZODER olarak üstlendikleri bir sosyal sorumluluk hamlesi olduğunu belirten Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Gökçe, “Günümüzde binalarda en önemli sorunlardan biri de gürültü. Ses yalıtımı, içinde yaşadığımız konutlara hitap eden ve toplumu direkt ilgilendiren, çok önemli bir konu. Bugün özellikle pandemi nedeniyle daha fazla vakit geçirdiğimiz evlerimizde gürültüye maruz kalıyor ve bu durumun olumsuz etkilerini gün geçtikçe daha fazla hissediyoruz. İZODER danışma hattını arayarak, komşu gürültüsünü engellemek için çözüm bulmaya çalışan, ses yalıtımı ile ilgili bilgi almak isteyenlerin sayısı son dönemde çok arttı” diye konuştu.   

 

Gürültüye tahammül azaldı

 

İZODER danışma hattının ilk günden itibaren en çok ısı yalıtımı ile ilgili arandığını, ikinci sırada ise ses yalıtımının geldiğini  vurgulayan Levent Gökçe, “Pandemi sürecinde ses yalıtımı ile ilgili aramaların daha da artarak ilk sıraya çıkmasını, insanların artık evlerinde gürültüye tahammül edememesi, rahatça çalışmak ve dinlenmek istemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Toplumsal uyum ve verimliliğimizde derin yaralar açan gürültüden korunmak; sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam sürmek için ses yalıtımına sahip yapılara sahip olmamız çok önemli. Gürültü, çocuklarımızı da fizyolojik, bilişsel, ve duygusal açıdan olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu. 

 

Betonda ses çok hızlı yayılıyor

 

Sesin kaynağından engellenmesi gerektiğini ifade eden Levent Gökçe, “Ses havada 340 m/sn hızla ilerlerken bu değer, betonda 4000 m/sn seviyesinde gerçekleşiyor. Örneğin 8. kattaki komşunun betona vurması, 3. kattan hissediliyor. Dolayısıyla sesin yayılmasına kaynağında engel olmak gerekiyor. Bunun da çözümü, duvar, tavan ve döşemede doğru malzeme ve detaylarda ses yalıtımı uygulamalarının yapılmasıdır” dedi.  

 

Yeni binalarda ses yalıtımı zorunlu 

 

Gelişmiş ülkelerde yalıtım konusunda yüksek hassasiyet olduğunu ve ses yalıtımının çağdaş yaşam standartlarının oluşmasına katkı sağladığını vurgulayan Levent Gökçe, Türkiye’de gürültü kirliliğini önlemek amacıyla yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı: “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girdi. Böylece yeni yönetmelikle, ses yalıtımının yeni binalarda uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeye göre şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yönetmelik, yapı içinde oluşan TV, müzik, konuşma gibi komşulardan gelen gürültülerin yanı sıra, darbe sesleri, mekanik sistem ve servis ekipmanlarının gürültülerinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemleri içeriyor. Yönetmelik, konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsıyor. Yönetmeliğin Açıklama ve Uygulama Kılavuzu’na www.izoder.org.tr web sitesinden ulaşılabilir. ”

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir