Koronavirüs, Yüzeylerde Ne Kadar Canlı Kalabilir?
Prof.Dr. Nevzat Artık ve Prof.Dr. İ. Hamit Hancı, “Gündem Pandemi” adlı bir kitabında, COVID-19’u ve hakkında merak edilenleri ele aldı.
Yeni çalışmaların, virüsün yüzeyler üzerinde bir haftadan bile daha uzun süre kalabileceğini gösterdiğine değinilen kitapta aynı zamanda Gıda Güvenliği ve Covid-19 ilişkisi de ele alındı.
9 GÜNE KADAR CANLI KALABİLİYOR
Kitapta, “Koronavirüs bir yüzeyde ne kadar canlı kalabilir?” başlığı altında; yapılan araştırmalara dayanarak, insanda hastalığa neden olan mikroorganizmaların oda sıcaklığındaki birçok yüzeyde 9 güne kadar canlı kalabildiğine değinildi.
Koronavirüs ve yüzeyler arasındaki bağlantı şu ifadelerle anlatıldı:
“Araştırmacılar, coronavirüs ailesine ait virüslerin alüminyum, ahşap, kağıt, plastik ve cam gibi değişik malzemeler üzerinde en fazla 4 ile 5 gün canlı kalabileceğini söylemektedir. Greifswald Üniversitesi Hastanesi’nden Doktor Günter Kampf, düşük sıcaklık ve yüksek nemin bu virüslerin yaşam sürelerini uzattığını söylemektedir.
Araştırma ekibindekiler, coronovirüsün yayılmasını önlemek için hastanelerde her türlü yüzeyin çok dikkatli bir şekilde sodyumklorit, hidrojenperoksit veya etanol içeren çözeltilerle dezenfekte edilmesini önermektedir. WHO da bu önerilen yöntemlerin özellikle MERS ve SARS virüsleri için çok etkili olduğunun altını çizmektedir.
Araştırmacılar bu yöntemlerin Covid-9 virüsü için de geçerli olacağını vurgulamaktadır. Hanover Leibniz Üniversitesi’nden Virolog Eike Steinmann farklı coronovirüs türlerini incelediklerinde benzer sonuçlar elde ettiklerini söylemektedir. Araştırma ekibi inceledikleri virüsler arasında Covid-19 virüsünün olmadığını bu nedenle de kontamine olmuş bir yüzeyle temas sonrasında bulaşma olup olmadığı konusunda veriye sahip olmadıklarını belirtmektedir.
Covid-19 virüsünün ne kadar tehdit edici olduğu düşünülürse elleri sık sık yıkamak ve ortak kullanım alanlarının temizliğine özen göstermek büyük önem taşımaktadır.” (BSHA)