Milli Kan Ürünü Üretilecek
Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Silivri’de 150 dönümlük alanda Plazma Fabrikası ‘nın inşaatının başladığını açıkladı. Yılda 500 bin litre plazma üretileceğini belirten Kınık, “Bu projeyle Türkiye milli kan ürünü ilaçlarını üretmiş olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda hayat bulur” dedi.
Kan hizmetleri alanında Türk halkına daha iyi hizmet ulaştırabilmek için izlenecek yol haritasının masaya yatırıldığı I. Uluslararası Kan Güvenliği ve Hemovijilans Kongresi, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılay ve 20 ülkeden kan hizmetleriyle ilgili bilimsel alanda çalışan akademisyenlerle birlikte 500 katılımcıyla gerçekleştiriliyor. Kongrenin kök hücre oturumunda Türkök’ün dünya markası olma yönünde ilerlediği görüşü paylaşıldı.
MİLLİ İLAÇ MÜJDESİ
Kongre’de plazma Tedarik Yönetimi oturum başkanlığını da yapan Kınık, Plazma fraksiyonasyon ürünlerinin üretilmesi için uluslararası sisteme entegre edilen endüstri standartlarında yeni bir modelin hayata geçirilmesi için planlama yapıldı. Bu fabrikanın kuruluşu ve işletilmesi aşamaları Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Kızılay ve özel sektörle birlikte yürütülecek. Biz plazmanın tedarik edilmesi kısmını yürüteceğiz. Bu plazmanın ürünleşmesini ise özel sektör yapacak. Üretilen ürünlerin alımını Sosyal Güvenlik Kurumu üstlenirken, bütün bu sistemin regülasyonunu da Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek. Fabrika için yapılan bir ihale var. Bu ihale çerçevesinde protokoller imzalandı. Kurumlar arasında da çeşitli şartlarda protokoller bulunuyor. Bu çerçevede fabrikanın yapılması için Silivri’de 150 dönümlük bir arazi tahsis edildi. Teknoloji lisanları olan ve mühendislik sağlayacak olan firma tasarımlarını ve bilgi notlarını hazırladı. Bir taraftan da 60 aylık fabrika inşa süreci başladı. Kızılay’ın üzerine düşen vazife ise Avrupa kıstaslarının onaylayacağı bir kalite sürecinden sonra projenin ihtiyaç duyacağı hammaddeyi sağlamak. Daha sonra da ülkemiz inşallah milli ilacımızı üretmiş olacak. Plazma tedarik sürecine İstanbul Kartal’da bulunan bölge kan merkezini pilot bölge seçerek başladık. Kalite süreçleri önümüzdeki Ocak-Şubat ayları döneminde tamamlanacak. Tüm süreçleri tamamladıktan sonra da diğer bölgelerimizde yaygınlaştıracağız. Bu anlamda kan bankacığı, kök hücrenin yanında bizim için yeni bir hikaye olan plazma fraksiyonasyon aracılığıyla da ilaç sektörüne katkıda bulunacağız. Bu anlamda yıllık 500 bin litre plazmayı sektöre vermeyi taahhüt ettik. Bunu fazlasıyla da gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle Türkiye milli kan ürünü ilaçlarını üretmiş olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda hayat bulur” diye konuştu. (BSHA)
BSHA – Bilim Sağlık Haber Ajansı