Mor Çatı 30. Yılında “Değiştirmek Mümkün” Diyor
Kadına yönelik şiddet alanında mücadele eden Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor.
Şiddetten uzak bir hayatın mümkün olduğunu, değiştirmek için gücümüz olduğunu biliyoruz.
Mor Çatı’nın 30. yıl videosu Değiştirmek Mümkün diyor. Rafineri tarafından hazırlanan, Norr Prodüksiyon’un yapımını üstlendiği filmde hiç tanışmayan kadınların kendi hayatlarında erkek şiddetine karşı verdikleri mücadelenin birbirilerini nasıl güçlendirdiği anlatılıyor.
Filmde Mor Çatı’nın kuruluşundan bu yana geçen 30 yıl boyunca kadınların mücadelesi sayesinde edinilen kazanımlar vurgulanıyor. Bu kazanımların başında kadına yönelik şiddetin kaynağı olan cinsiyet eşitsizliğinin görünür hale gelmesi, kadınların maruz kaldığı erkek şiddetinin kamusal alanda yaygın bir biçimde tartışılmaya ve tepki görmeye başlaması, kadınlara yönelik şiddeti önlemek ve sonlandırmak için yasal değişiklikler yapılması, şiddete karşı yeni mekanizmalar üretilmesi, kadınların şiddetin adını koyarak şiddetsiz bir hayat için adım atmaya başlaması sayılıyor.
Mor Çatı tüm bu değişimin kadınların mücadelesi sayesinde gerçekleştiğinin altını çiziyor. Kadınların hem sokaklarda hem kendi hayatlarında erkek şiddetine karşı mücadelelerini hatırlatıyor.
30 yıl boyunca 40 bin kadının yolu Mor Çatı’dan geçti. Bir nefes aldılar, bir karar aldılar, bir adım attılar. Birlikte, yan yana, kadın dayanışması ile güçlendiler. Değiştirmek için gücü birbirilerinde ve kendilerinde buldular. Umut ettiler, değiştirdiler.
Mor Çatı Hakkında
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feminist kadınlar tarafından kuruldu. Mor Çatı’da şiddete maruz kalan kadınlara ve varsa çocuklarına destek verilerek erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedeflenir. Kadınlarla birebir dayanışma kurmanın yanı sıra şiddetle mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için ulusal ve uluslararası sözleşme, kanun ve yönetmeliklerin uygulamaları izlenir, raporlanır ve karar vericilere gerekli politikalara dair öneriler sunulur. Alandaki bilgi ve deneyimi paylaşmak için şiddet alanında çalışan kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, barolar ve belediyelerle atölyeler yapılır. Ulusal ve uluslararası kadın örgütleri ile dayanışma içinde kampanyalar ve eylemlilikler yoluyla patriyarkaya karşı, kadınların özgür ve bağımsız hayatlar kurabilmeleri için mücadele edilir.
Mor Çatı dayanışma merkezinden, bugüne kadar 40.000’den fazla kadın ve çocuk destek aldı. Her gün ortalama 10kadın telefon, mail ve yüz yüze görüşerek Mor Çatı’dan destek alıyor. Merkez, çalışmalarını kadınlara yardım etmek değil, şiddete karşı kadın dayanışması oluşturmak, birlikte mücadele etmek üzere sürdürüyor. Kadınlar Mor Çatı’ya en çok yaşadıklarını paylaşmak, sosyal ve hukuki hakları konusunda bilgi edinmek için başvuruyorlar. Arayan her kadına sosyal destek verilirken ihtiyaç duymaları halinde hukuki, psikolojik destek ve sığınak desteği de alabiliyorlar.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)