‘Özel Güvenlik Sektörü’nde çığır açan teknolojiler

Share

Teknolojinin gelişimi her sektörde yeni çözümler sunulmasını sağlıyor. Teknolojinin çığır açtığı alanlardan biri de özel güvenlik sektörü. Son dönemde özel güvenlik sektöründe öne çıkan teknolojik çözümler arasında; drone kullanımı, termal ve aksiyon kameralar, HES kodu sorgulama yazılımları ve video analiz sistemine sahip kameralar öne çıkıyor. Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Levent Güler, “Yeni teknolojilerin kullanımı insan istihdamını belli oranda azaltıyor gibi görünse de en nihayetinde bu sistemleri kullanan ve kontrol edecek olanlar yine insanlar, bu sistemler personelin kalitesini arttırıcı bir etki göstererek insan hatasını minimize ediyor” diyor.

Teknolojide yaşanan hızlı dönüşüm, neredeyse her sektörü doğrudan etkilemeyi sürdürüyor. İleri teknolojinin yaygın şekilde kullanıldığı özel güvenlik sektörü de teknolojide yaşanan bu hızlı dönüşümden en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. 

Termal kamera ile güvenlik çözümleri öne çıkıyor

Sektörün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşu olan GÜSOD Başkanı Levent Güler tarafından verilen bilgilere göre son dönemde kullanımı en çok artan teknolojik çözümler arasında; drone, termal ve aksiyon kameralar, HES kodu sorgulama yazılımları ve video analiz sistemine sahip kameralar önde geliyor. 

Pandemi süreci ile birlikte insan temasının azalması eğilimi insan yerine ikame edilecek teknolojik çözümler ön plana çıktı. Bu gelişme, termal kamera ile güvenlik çözümlerinin mevcut çözümlere entegrasyonunu sağladı. Bugün; turnike, kartlı geçiş sistemlerine ateş ölçer entegre edilip yüksek ateşlilere otomatik olarak geçiş izni verilmemesi bu entegrasyonlar sayesinde mümkün hale geldi. 

Video analiz yazılımları erken ve etkin müdahale imkânı sunuyor

Son dönemin bir diğer öne çıkan teknolojik çözümü ise video analiz yazılımları. Bu yazılımlar her kamerayı adeta bir alarm sistemine dönüştürüyor. Tanımlanan kurallar ile bir olumsuzluğun gerçekleşmeden algılanmasını sağlayan video analiz yazılımları, olumsuz durumun görüntülü alarm olarak uzaktan izleme merkezindeki operatörün önüne otomatik olarak düşürülmesini sağlıyor.  

Çevre sınır ihlali, şüpheli paket, aylak adam, kayıp obje, yanlış park ve ters yön gibi pek çok durumda video analiz kuralları tanımlanarak olumsuz durumlar önceden tespit edilebiliyor. Bu yazılımlar sayesinde gerek uzaktan anons yaparak gerekse de müdahale birimlerini olay yerine yönlendirerek erken ve etkin müdahale imkânı yaratmak ve olayları önlemek artık mümkün. 

Yeni teknoloji çözümleri paralelinde; büyük data ve datanın anlamlandırılarak veri haline getirilmesi de mümkün. Yapay zeka, arttırılmış zeka çözümleri ile verilerin analiz edilmesi ve anlamlandırılmasıyla öngörülebilir güvenlik alanında suç oranlarının ciddi anlamda düşebileceği tahmin edilmekte.

Özel güvenlik sektöründe “insan faktörü” aktif rol oynamaya devam edecek

Teknolojinin bir amaç değil bir araç olduğunu vurgulayan GÜSOD Başkanı Levent Güler, “Özel güvenlik sektöründe doğru çözüm; insan, bilgi ve teknolojinin bir araya geldiği çözümlerdir. Yani insan faktörü bu çözümler arasında olmayı sürdürecektir. Bilgi ve teknolojinin doğru kurgulanması ve kullanılmasında insanın her zaman aktif rol oynamaya devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün, ileri teknolojiyi kullanarak hem daha ekonomik, hem de daha kaliteli ve etkin çözümler sunma imkanına sahibiz” dedi.

Türkiye, yazılım geliştirmede birçok Avrupa ülkesinden daha ileride durumda

Özel Güvenlik Sektöründe kullanılan teknolojilerin %95’inin ithal olduğuna dikkat çeken Güler, “Ülkemizde kullanılan; alarm, kamera ve erişim kontrol sistemlerin çoğu ithal edilmekte. Ancak yazılım konusunda Türkiye’de iyi örnekler var, bu alanda son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanmakta. Özellikle yazılım geliştirme teknolojilerinde birçok Avrupa ülkesinden daha ileride durumdayız. Avrupa’yla kıyaslandığında güvenlik sistemlerinde Türkiye’nin ileri seviyede teknoloji kullandığını da söyleyebiliriz” şeklinde sözlerine devam etti.

Hibya Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir