Pazarlama İletişimi ve Reklam Sektörü İçin Yapılan En Büyük Küresel Araştırmaya Katılım Çağrısı
Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA), Kantar, Campaign, Cannes Lions, Advertising Week, The Effies, GWI ve sektör derneklerinin işbirliğiyle başlattığı pazarlama iletişimi ve reklamcılık sektörünün en büyük küresel araştırması için hazırlanan anketin saha çalışması 21 Haziran’da başladı ve 2 Temmuz 2021 tarihine kadar devam edecek. Sektörün çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığını ortaya koymayı, böylece zorlukların tanımlamasını ve olumlu yönde değişim yaratmak için gereken adımların atılmasını destekleyen araştırmaya Türkiye’nin de yüksek katılım göstererek, sağlıklı sektörel sonuçlara ulaşılması hedefleniyor.
Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA – World Federation of Advertisers), sektör çalışanları hakkında sağlam küresel veri sağlamak için, dünyanın ilk pazarlama iletişimi ve reklam sektörü araştırmasını başlattı. 21 Haziran ile 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında yayında olacak araştırma ile sektör genelindeki işgücü yapılanmasının yanı sıra insanların aidiyet duygusu ve mesleki ilerleme algısı dahil olmak üzere işyerinde çeşitlilik ve kapsayıcılık algısı değerlendirilecek.
WFA’in öncülük ettiği küresel araştırma için, iletişim ortağı olarak Campaign, araştırma verilerinin analizi için Kantar, sektörün önemli organizasyonları olan Cannes Lions, Advertising Week, The Effies, GWI ve küresel ajans birlikleri EACA ve VoxComm ile iş birliği yapılıyor. Ulusal reklamveren derneklerinin yanı sıra partner ajanslar ile birlikte çalışılarak, mümkün olan en büyük temsil örnekleminin oluşturulması amaçlanıyor.
“Bu araştırma aslında sektörümüze bir birlik çağrısıdır”
Türkiye’deki pazarlama iletişimi profesyonellerini, küresel araştırmanın yerel sonuçlarını en şeffaf biçimde gözlemleyebilmek için ankete katılmaya davet eden Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, araştırmanın bir fırsat niteliği taşıdığını söyledi. Pura; “Yapılan tüm araştırmalar kültür, düşünce yapısı, etnik köken gibi konularda farklı bireyleri kapsayan ekiplerin daha iyi performans gösterdikleri ve daha iyi ticari sonuçlar ürettiklerini kanıtlıyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık bu denli değerliyken, pandemi döneminde bu alandaki çabalar küresel olarak geriledi. Türkiye’de de yansımalarını gördük, görüyoruz. WFA’in global araştırması sektörün küresel hizalanması için önemli. Pazarlama iletişimi ve reklam sektörünün her alanında çalışan değerli meslektaşlarım; bu işte gerçekten beraber olduğumuzu anlatmak için araştırmaya katılım göstermemiz çok önemli. Veriler bize nerede olduğumuzu net olarak gösterirse, istediğimiz noktaya gidebilmemiz, ancak hep birlikte olursak mümkün olur” dedi.
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık araştırmanın odağında
WFA bünyesinde oluşturulan “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Komitesi”nin çalışmalarına göre, pandeminin yarattığı baskılar nedeniyle birçok kuruluşun çeşitlilik ve kapsayıcılık çabalarına öncelik vermesi zorlaşırken, farklı kuruluşların yaptığı araştırmalara göre de özellikle kadınların bu dönemde mesleği bırakmayı düşündüğü ortaya çıkıyor.
Farklı ülkelerde yürütülen birçok araştırmanın üzerine inşa edilen WFA’in bu girişimi, küresel endüstri için öncelikli olarak somut bir temel oluşturmak ve iyileştirmeler için bir eylem planı hazırlamak üzere tasarlandı.
Anket, 21 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında yayında olacak. Kantar tarafından derlenen ve analiz edilen sonuçlar, Ekim 2021'de düzenlenmesi planlanan önemli sektör etkinliklerinde duyurulacak. Sonuçlar ayrıca WFA'in Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Komitesi tarafından tasarlanan ve yönetilen bir eylem planının temeli olarak kullanılacak. WFA, değişimi ve ilerlemeyi ölçmek adına, 18 ay içinde araştırmanın ikinci fazını gerçekleştirmeyi planlıyor.
Ulusal reklamveren ve reklam ajansı derneklerinin liderliğinde araştırmaya katılan ülkeler; Türkiye, Belçika, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Fransa, Yunanistan, Körfez İşbirliği Konseyi (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri), Hong Kong (SAR), Çin, Hindistan, İrlanda, Japonya, Malezya, Hollanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Portekiz, Singapur, Güney Afrika, İspanya, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı