İzmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer, çevrim içi “DönüÅŸüm Evde BaÅŸlar” paneline katıldı. BüyükÅŸehir'in enerji tüketimini azaltan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yoÄŸunlaÅŸan pek çok çalışma yürüttüÄŸünü belirten Soyer, su varlıklarının hızla azalmasına raÄŸmen suyun hala bilinçsizce tüketildiÄŸini dile getirdi.
İzmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer, Dokuz Eylül Rotary Klubü’nün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi proje ortaklığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi iÅŸbirliÄŸinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi “DönüÅŸüm Evde BaÅŸlar” paneline katıldı. Çevrim içi panelin moderatörlüÄŸünü gazeteci Fatih Portakal üstlendi. Panelde konuÅŸan BaÅŸkan Tunç Soyer, belediyenin temiz bir çevre ve enerji tasarrufu konusunda hayata geçirdiÄŸi çalışmalar hakkında bilgi verdi. BaÅŸkan Soyer, “BaÅŸka Bir Dünya Mümkün” sloganıyla yola çıktıklarını, bu doÄŸrultuda en temel stratejik hedeflerden birini “doÄŸa” olarak belirlediklerini ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin tamamına, Stratejik Planda yer verdiklerini söyledi. Belediye olarak yaptıkları tüm çalışmalara raÄŸmen temel dönüÅŸümün evden baÅŸladığına dikkat çeken Soyer, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi, enerji tüketimini azaltan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yoÄŸunlaÅŸan pek çok çalışma yürütüyor. ESHOT’un Buca’daki atölye binalarında, elektrikli otobüslerimizin enerji ihtiyacını karşılamak için güneÅŸ enerjisi santrali kurduk. AliaÄŸa İtfaiyesi, Bergama Mezbahası, Uzundere Spor Salonu, ÇiÄŸli Aile Danışma Merkezi ve Seyrek Hayvan Barınağı’ndaki santrallerimiz ile enerji ihtiyacımızın bir kısmını güneÅŸ enerjisi santrallerinden karşılamaya baÅŸladık.”
İklim kriziyle mücadelenin formüllerini anlattı
KonuÅŸmasında iklim krizine de deÄŸinen BaÅŸkan Soyer, “YaÅŸamın temel kaynağı olan su ise en önemli baÅŸlıklardan biri. Kuraklık konusunu, iklim krizinin yarattığı etkileri bilirsek, evlerde musluklardan boÅŸa akan suyun önemini çok daha iyi kavrarız. İçme sularımız her geçen gün azalıyor. Buna raÄŸmen ne yazık ki suları bilinçsizce tüketmeye devam ediyoruz” dedi. Soyer, İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi'nin su kaynaklarını güvence altına almak için İzmir Tarımı stratejisini uygulamaya baÅŸladığını hatırlatarak iklim kriziyle mücadele formüllerini de açıkladı. Soyer, ÅŸunları söyledi: “ İzmir Tarımı’nı, Türkiye’de bugüne kadar uygulanan tarım politikasından ayıran en temel farklardan biri kuraklıkla mücadeledir. İzmir Tarımı politikaları ile tarımsal sulamada kullanılan suyu, en az yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Bunu da doÄŸru ürünün doÄŸru yerde ekilmesiyle ve vahÅŸi sulama yerine modern sulama teknikleriyle gerçekleÅŸtirerek saÄŸlayacağız. Bu sayede kuraklığa karşı çiftçimizi ve ÅŸehrimizdeki milyonları koruyacak, içme suyu kaynaklarımızı teminat altına alacağız.”
“Çevreci tesisler kurmaya baÅŸladık”
DoÄŸayı korumak adına her alanda mücadele verdiklerini söyleyen BaÅŸkan Soyer, bunun en iyi örneklerinden birinin Harmandalı Atık Depolama alanındaki biyogaz tesisi olduÄŸunu söyledi. Yine pandemi döneminde açtıkları Tıbbî Atık Sterilizasyon Tesisinde de günlük 20 ton tıbbi atığın toplandığını belirten Soyer, böylece hava, su ve toprak alıcı ortamlarına hiçbir emisyon yaratmadan, çevreci bir yaklaşımla tıbbi atık yönetimini saÄŸladıklarını dile getirdi. İzmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer, her bir yurttaşın doÄŸayı ve çevreyi koruma bilincine sahip olmasını, BüyükÅŸehir Belediyesi'nin bu alandaki vizyonunu desteklemesini de istedi.
“Çok deÄŸerli çalışmalar yapıldı”
BaÅŸkan Soyer, “Sizden önceki yöneticiler bu alanda çalışma yürüttü mü?” sorusuna, “Bu koltuÄŸa oturduktan sonra geçmiÅŸ dönemde çok deÄŸerli çalışmaların yapıldığını gördüm. ÖrneÄŸin atık suyun yüzde 99'unu biyolojik arıtma ile arıtan bir ÅŸehir haline gelmiÅŸse İzmir, bu benim iki yıllık çalışmamla olan bir ÅŸey deÄŸil. GeçmiÅŸte bu konuda yapılan çok deÄŸerli çalışmalar var. Ve İzmir Türkiye'nin lider kenti haline gelmiÅŸ. Ama elbette eksikler de var. YaÄŸmur suyu ile pis su kanallarının ayrıştırılması gibi… Bizim geçmiÅŸte yapılan olumlu bir çok çalışmayla ilgili ÅŸükran borcumuz var. Eksik bırakılanları da tamamlama yükümlülüÄŸümüz var” yanıtını verdi. İzmir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Soyer, “Evde dönüÅŸümü nasıl yapıyorsunuz?” sorusuna da ÅŸu yanıtı verdi: “Birincisi tasarruf. Bu konuda eÅŸim ve kızlarımın büyük hassasiyeti var. Elektrik lambaları boÅŸa yandığında hemen kapatırlar. Suyun çok tasarruflu kullanılmasını saÄŸlıyorlar. Bu her an hissedilmesi gereken bir sorumluluktur. Çöpün ayrıştırılması da önemli. Bunu da yapıyoruz. Türkiye'de uygulanmasını hayal ettiÄŸimiz ne varsa kendi ölçeÄŸimizde uygulamaya çalışıyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: