Toplum 5.0’ın teknoloji boyutu

Share

Koçluk mesleğinin global lider kuruluşu ICF’nin (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, sosyal fayda ve farkındalık projeleri bağlamında ilklere imza atmaya devam ediyor. 

 

Derneğin bu yıl 8.’sini düzenlediği ve QNB Finansbank’ın ana sponsor olduğu “ICF Türkiye Koçluk Konferansı” etkinliğinde, Türkiye’de ilk kez, gezegenimizin ve insanlığın geleceğini belirleyebilecek toplum modellerinin en güçlülerinden “Toplum 5.0” (Süper Akıllı Toplum), farklı toplumsal boyutlarıyla ele alındı.  

 

“Koçlukla Toplum 5.0’a Doğru Geleceği Birlikte Yaratmak” başlıklı online konferansta, “insan ve doğa odaklı, bireysel, cinsel, kültürel çeşitliği destekleyen, toplumsal eşitsizliği ve kaygıyı beslemeyen bir toplum ve ekonomi yapısı kurmak” şeklinde özetlenebilecek Toplum 5.0 modeline ve geleceğe projeksiyon tutuldu. 

 

Dr. Yıldız Tuğba Kara: “Toplum 5.0 hedefinde, toplumsal eşitsizlikleri, dijital olanaklar üzerinden aşabilmek de var.” 

 

Serdar Turan moderatörlüğünde gerçekleşen ve Toplum 5.0 Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kara ve Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut’un katıldığı açılış oturumunda, modelin ve geleceğin daha çok teknolojik boyutları ele alındı. 

 

Konuyla ilgili 2 kritik faktör olduğunu vurgulayan Dr. Yıldız Tuğba Kara şunları söyledi: “Toplum 5.0 özetle, teknolojik gelişimlerin bizleri bir yerlere sürüklemesi senaryosu yerine; bizlerin bu teknolojik dönüşümün direksiyonuna geçerek, istediğimiz bir geleceğe yol almak anlayışını içeriyor. Toplum için teknoloji ve misyon odaklı inovasyon yaklaşımları öne çıkıyor. Sürdürülebilir bir gelecek, kapsayıcı bir toplum ve herkesin kendini gerçekleştirebilmesi planlanan geleceğin temel hedefleridir. Toplum 5.0 Enstitüsü olarak hazırladığımız Toplum 5.0 Ekonomisinin Temelleri isimli bir şemamız var. Bu şemada, ‘Değer Odaklı Dijital Dönüşüm (AI, IoT’, robotlaşma, 3D yazıcılar)‘Veri Odaklı Büyüme (Büyük veri ve analizi ile ekonomik değer yaratma)‘İnsan Sermayesi (T-insan, yetenek geliştirme, işlerin geleceği)‘Toplum 5.0 Odaklı Kurumsal Sosyal Sorumluluk’‘Tasarımcı Düşünme’ ve ‘Geleceğe Odaklılık’ kavramlarına atıfta bulunduk. Toplum 5.0 hedeflerinde, toplumsal eşitsizlikleri, dijital olanaklar üzerinden aşabilmek için, örneğin dijital okuryazarlıkteknolojiye ulaşabilme oranlarını artırmamız bir kaçınılmazlık ve bunlar için gerekli teşvik ve hukuki ortamın oluşturulması gerekiyor. Aksi halde, Toplum 5.0 vizyonunu kaçırmış oluruz. Geleceğe hazırlanmak ve onu birlikte yaratmak, Koçluk ile Toplum 5.0’ın, hem birey hem işletme hem de toplum boyutlarında çok önemli kesişim noktalarıdır.” 

 

Dr. Mustafa Aykut: “Günümüzde 20 sayısı 300 sayısına eşit ya da ondan büyüktür!”  

 

Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut ise sözlerine, 20 sayısının 300 sayısına eşit ya da ondan büyük olduğu gibi şaşırtışı bir iddia ile başlayarak, “Önümüzdeki 20 yılın teknolojik gelişimlerinin etki şiddeti, geçmiş 300 yılın etki şiddetinden çok daha büyüktür. Böyle bir şey tarihte ilk kez gerçekleşiyor. Teknoloji adeta tüm insanlığın üzerine boca edilmiş durumda. Yani 20, 300’den büyük olacak. Fütüristler olarak biz buna ‘Connected Life’; yani ‘Bağlantılı Hayat’ diyoruz. Bunun uç noktası, ‘Temassız Otomasyon’dur. Yani hayatın her alanında insanların, hiç temas etmeden; düşünceleriyle, bakışlarıyla, sesleriyle etrafındaki her şeyi kullanıyor olmasıdır. Öncelikle her şeyin mobil olacağını da unutmamak gerekiyor. Her şeyi yanında götürebilecek ya da her yerden online olabilecek insanlar; bu anlamda özgür olacaklar. Her şey teknolojik açından çok daha güvenlikli, akıllı, hızlı, otonom, çeşitli ve kişisel olacak. Tüm bunlar bizi tekrar, ‘Bağlantılı Hayat’ ve ‘Temassız Otonomi’ kavramlarına götürüyor. Buradan da, her şeyin internete bağlı olduğu ‘Endüstri 5.0’ kavramına ulaşıyoruz. Peki bunu biraz değiştirip, ‘Her şey insana bağlı’ haline getirsek ne olur? İşte bu Toplum 5.0’dır. Toplum 5.0 ve koçluk bağlantısında, ‘Böyle bir dünyada koçluk nasıl yapılır? sorusuna odaklanmak gerekiyor. En başta insanın zamanı artacağı için, bu zamanı yönetmek konusunda koçların önemli bir misyonu olacak. Eğitim alıp bunu yapılan işe adapte etmek dönemi sona erecek ve bizzat işi yaparken, o işin geleceğini düşünerek, o işler başka bir şeye dönüşmeden kendini hazırlama eğitimleri söz konusu olacak. Bu konularda koçlara önemli görevler düşecek. Yaratıcı analitik problem çözme becerileri kazandırmak koçların görevleri arasında yer alacak. Kısacası gelecekte koçları, insanın varoluş nedenini yönetmek görevi bekliyor.” dedi. 

 

Şu aşamada, Yapay Zekâ olgusunda risk denebilecek şey ya da etik dışı sonuçlar, ona yüklenen veriler kaynaklı 

 

Konferansın “Toplum 5.0’a Doğru Teknoloji, Eğitim ve Etik” başlıklı bir başka oturumu ise, AI Ethics Lab Kurucusu ve Direktörü Dr. Cansu Canca, Öğretim Üyesi, Profesyonel Koç ve Akademik AI Danışmanı Dr. Meltem Turhan Yöndem  katılımıyla gerçekleştirildi. Oturuma, ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna moderatörlük yaptı. Her iki konuşmacı da, paralel bir şekilde ve özetle, günümüz dünyasında, hangi alan olursa olsun çok fazla veri kullanıp, en isabetli sonucu almamız gerektiği için Yapay Zekâ olgusuna ihtiyacımız olduğunu, Yapay Zekâ’nın ciddi sorunları çözdüğünü, hatta bir zorunluluk olduğunu vurgulayıp; şu aşamada Yapay Zekâ olgusunda risk denebilecek şeyin ya da etik dışı sonuçların ona yüklenen veriler kaynaklı olduğunu ifade ettiler. Konuşmacılara göre, insan verisindeki eksiklikler, taraflılıklar ya da sorunlar Yapay Zekâ’ya da yansıyacaktır. Etik sorunlar da bu kaynaklıdır. Verilerimiz ne kadar doğruysa, ne kadar objektifse, herkese uygulanabilecek iyi bir sistem kurulabilir. Tam tersi ise, herkese uygulanan kötü bir sistem oluşumuna neden olabilir. Bu durumun, nerede, hangi amaçla kullandığınız gibi sorular bağlamında tüm teknolojiler için geçerli olduğu kaydedildi. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye Ajans

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir