Veteriner Hekimlerden Sert Çıkış !
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Özdemir, “Hayvan haklarının ve yaban hayatının yönetiminde Veteriner Hekimleri yok sayarak alınacak her karar ve yapılacak her uygulama yeni halk sağlığı tehditlerine, hayvan hakları ve refahı ihlallerine davet çıkarmaya devam edecektir” açıklaması yaptı.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ortamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Yaban Hayvanı Hastalıklarına Karşı Tedbir” konulu bir yazının yorum yapılarak paylaşıldığına dikkat çeken Özdemir, “Söz konusu yazıda; “Salgın hastalıkların yayılışının önlenmesi maksadıyla, yurt içi ve yurt dışından avlanmak maksadıyla gelen tüm avcıların avlaklara girişinden önce ve sonra kıyafet, ayakkabı ve toprak ile temas eden ekipmanların 5 litre suya; 1 çay bardağı bulaşık deterjanı, ½ çay bardağı beyaz sirke karıştırılmak suretiyle hazırlanan içeriğin, manuel olarak zirai ilaçlama pompası kullanılarak dezenfeksiyonlarının sağlanması konusunda avcılık derneklerinin bilgilendirilmesi” ifadesinin yer aldığı görülmektedir. Pandeminin tüm dünyada verdiği zarar ortada iken Genel Müdürlüğün halen böyle çözüm önerileri ile yaban hayatını ve halk sağlığını şekillendirmeye çalışması, yıllardır yaban hayatında yaptığı besleme faaliyetleri gibi sorgulanması ve düşünülmesi gereken bir uygulama olmuştur. Hayvanları Koruma Kanununda olduğu gibi yaban hayatı faaliyetlerinde de ısrarla yeterli sayıda Veteriner Hekim istihdam etmeyen yetkili kurumun işleyişi hem hayvan hakları ihlallerine derman olmamakta hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eder boyuta gelmektedir. Tüm dünyada hayvan haklarının temeli olarak sağlıklı yaşam hakkının korunması öncelikli iken ve doğal olarak bu konudaki yasal yetkili ve sorumlu meslek grubu üyeleri Veteriner Hekimler iken ülkemizde bu konuda ilerleme kaydedilememiştir”
Bakan Pakdemirli’ye Seslendiler
Özdemir şöyle devam etti, “Gelinen noktada yıllardır ne hayvanların korunmasına dair uygulamalarda ne yaban hayatına dair çalışmalarda 81 ilde 81 Veteriner Hekim bile istihdam etmemiş bir kurumdan farklı bir yazının çıkmasını beklemek de aslında mümkün değildir. Pandemiden bile ders çıkaramayan yetkililere biz ne desek elbette boştur. Ancak bizler Veteriner Hekimler olarak yetkililere, Tek Sağlık kapsamında yer alan tüm bu uygulamalardan kaynaklı yanlışların vebalini taşıdıklarını hatırlatmayı kendimize görev biliyoruz. Multidisipliner çalışmaların zorunlu olduğu kurumların, meslek şovenizminden arındırılarak yapılandırılması ve kamunun güçlendirilmesi gerektiği hususunu tam da bu örnek üzerinden Sayın Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ ye de bir kez daha anımsatmak istiyoruz. Ülkemizdeki Veteriner Fakülteleri de kamuda halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ile refahına ilişkin denetim açıklarını kapatacak ve yaban hayatının, biyolojik çeşitliliğimiz ile nesli tehlike altındaki hayvan türlerimizin korunmasını sağlayacak sayıda hatta fazlasıyla mezun vermektedir. Dileğimiz; daha sağlıklı bir gelecek için kamu uygulamalarında bütünlüğün sağlanmasıdır. Öncelikli fakülte olarak görülüp her yıl yenileri eklenen Veteriner Fakültelerinde yetişmiş meslektaşlarımızın, yine öncelikli olarak kamuda görev almaları gerektiğini “Yaban Hayvanı Hastalıklarına Karşı Tedbir” konulu yazı ile görmüş olduğumuz, istihdamlarının bir an evvel yapılmasıdır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)