Ev Tozu Konusundaki Eğitim Eksikliği Sağlığımızı Etkiliyor Olabilir Mi?

Dyson’ın yeni araÅŸtırması, küresel pandeminin baÅŸlangıcından bu yana 5 kiÅŸiden 3'ünün evlerini daha sık temizlediÄŸini ortaya koyuyor.

Dyson, hijyenin her ÅŸeyden önemli olduÄŸu bu dönemde, temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını araÅŸtıran, ev tozu anlayışımızı ve saÄŸlığımız üzerindeki etkisini derinlemesine inceleyen ilk yıllık küresel toz araÅŸtırmasının sonuçlarını duyurdu.

10 ülkeden 10.754 katılımcıyla yürütülen araÅŸtırma, tozun endiÅŸe kaynağı ve temizlik için tetikleyici olmasına raÄŸmen, dikkat çekici ÅŸekilde az kiÅŸinin evlerindeki tozun kaynağının farkında olduÄŸunu ortaya çıkardı.

AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 59'u COVID-19 salgınından bu yana daha sık temizlik yapsa ve her 4 kiÅŸiden 1'i evlerindeki toz konusunda "aşırı derecede endiÅŸeli" olsa da çoÄŸu; ev tozu, virüsler ve diÄŸer mikrobik canlıların arasındaki potansiyel baÄŸlantı hakkında kararsız kalmaya devam ediyor. 

Dyson'da Mikrobiyoloji AraÅŸtırma Bilimcisi Dennis Mathews konuyla ilgili, "Çok azımız evlerimizdeki tozun içinde ne olduÄŸu hakkında düÅŸünüyor. Görünen toz bileÅŸenlerinin ötesinde, görünmez yapısına iliÅŸkin genel anlayışımız sınırlı." diyor.

Ev tozu; ölü deri hücreleri, saç, toz akarları, toz akarı dışkıları, bakteriler, virüsler, küf, küçük böcekler ve diÄŸer lifler dahil olmak üzere karmaşık parçacıklardan oluÅŸur. Bu parçacıkların çoÄŸu yalnızca mikroskop altında görülebildiÄŸinden, çoÄŸu kiÅŸinin iç mekandaki toz hakkında net bilgisinin olmaması ÅŸaşırtıcı deÄŸil.

Mathews, “Bu görünmez bileÅŸenler saÄŸlığımızı etkiliyor. Bu yüzden insanların ev tozunu, hatta göremedikleri tozu en iyi ÅŸekilde nasıl yok edeceklerini anlamaları çok önemli. İnsanlar, tozların içinde ne olduÄŸunun ve toz oluÅŸumunun nasıl geliÅŸtiÄŸi konusunda daha bilinçli olsalardı, evlerini temizlerken zamanlarını ve dikkatlerini nereye odaklayacaklarını daha iyi bilirlerdi”. diye belirtiyor. 

Dyson Küresel Toz AraÅŸtırması, 5 kiÅŸiden 1'inin virüslerin ev tozunda bulunabileceÄŸini öÄŸrendiklerinde ÅŸaşırdığını ve yüzde 5'ten azının toz akarlarının ve dışkılarının toz bileÅŸenleri olduÄŸunu bildiÄŸini gösterdi. Gerçekte ev tozu akarı dışkısı, dünya çapında alerjenik hastalıkların en önemli etkileyicileri olarak kabul ediliyor.

Mathews, “Uzmanlar arasında tozun hastalığın bulaÅŸmasında oynadığı rol konusunda tartışmalar var. İlk çalışmalar toz ve virüsler arasında bir baÄŸlantı olduÄŸunu gösterirken, bunu gerçekten anlamak için daha fazla araÅŸtırmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu küresel araÅŸtırma da   evlerimizde tozu oluÅŸturan ÅŸeyler hakkında daha fazla eÄŸitime ihtiyaç olduÄŸunu gösteriyor. İçeride çok  daha fazla zaman geçirdiÄŸimiz küresel bir pandeminin ardından, insanların saÄŸlığımızı etkileyebilecek mikroskobik parçacıkların evlerimizin her yerinde toz halinde bulunabileceÄŸini ve çoÄŸu kiÅŸinin günlük olarak temizlik yapması gerektiÄŸini fark etmesi önemli.” diye ekliyor. 

Nitekim, insanlar evde daha az toz olmasının daha saÄŸlıklı bir ortam yarattığını kabul etme eÄŸilimindeyken (yüzde 77) ve araÅŸtırmaya katılanların üçte biri, tozu temizlemenin ana sebebinin “saÄŸlıklı kalmayı” saÄŸlamak olduÄŸunu belirtirken, tozun saÄŸlık üzerindeki etkisi büyük ölçüde belirsiz.

Dennis, "Tozu düÅŸündüÄŸümüzde, bu araÅŸtırmanın saÄŸlığımızı etkileyebilecek mikroskobik parçacıkları görmezden gelmememiz gerektiÄŸini gösterdiÄŸini umuyoruz. Gözümüzle görebildiÄŸimiz tozla temizlik durmamalı.” diye açıklıyor.

Türkiye’de Yapılan Ev Tozu AraÅŸtırması Neleri Ortaya Çıkarmıştı?

2020 yılında Dyson’ın Türkiye’deki evlerde bulunan kirleticiler, bunların saÄŸlık üzerindeki etkileri ve temizlik alışkanlıklarıyla ilgili bilgi edinebilmek amacıyla İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’yle gerçekleÅŸtirdiÄŸi “Ev Tozu AraÅŸtırması” da dikkat çekici sonuçlar ortaya koymuÅŸtu. 

AraÅŸtırmaya göre bireylerin yüzde 75’i evlerinde bulunan toz tiplerinin farkında deÄŸilken, araÅŸtırma yürütülen evlerde en çok ağır metallere (yüzde 93’ünde 14 farklı ağır metal) daha sonra bakterilere (yüzde 43,3’ünde 7 farklı bakteri) ve son olaraksa mantarlara (yüzde 26,7’sinde tek tür mantar) rastlandı. Bu sonuçlara göre; 10 evden 9’unda metal ve ağır metale rastlanırken, evlerde görülen ortalama metal sayısının bakteri sayısından yüzde 150 daha fazla olduÄŸu görüldü.

Elde edilen sonuçlara göre; evlerde söz konusu alerjenlerle yaÅŸayanlar, yüzde 22 oranında solunum bozuklukları, zatürre, burun, göz vb tahriÅŸler, yüzde 22 oranında beyin iÅŸlevlerinde bozulma, kemik yapısında zayıflık, doÄŸurganlıkta azalma, yüzde 22,5 oranında böbrek, karaciÄŸer sorunları ve yüzde 11,3 oranında kırmızı kan hücrelerinde azalma ve kromozon bozuklukları-mutasyonlara uygun hale gelme problemleriyle karşı karşıya. AraÅŸtırma; evinde yoÄŸun miktarda bakteri bulunan bireylerin yüzde 56,7’sinde alerjik hastalıkların, bakteri ve metal yoÄŸunluÄŸu yüksek evlerdeki bireylerin yüzde 7,69’undaysa alerji ve astım problemlerinin aynı anda olduÄŸunu gösterdi.

Üstelik hastalıklara rastlanan evlerin yüzde 100’ü seyrek ya da orta sıklıkta deÄŸil, aksine sıklıkla elektrikli süpürgesiyle  temizlik yapıyor. Çok detaylı olmasa da genellikle haftada ortalama 3 kez elektrikli süpürge kullanıyor. ÇoÄŸunlukla astım hastalığına sahip ve evini haftada yaklaşık 3 defa temizlediÄŸini belirten bireylerin (yüzde 99,78) yaÅŸadıkları ortamda hastalığa sebep olan parçacıklara rastlanması, doÄŸru ÅŸekilde temizliÄŸin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.   

Dyson mühendislerinin ve mikrobiyologlarının yaklaşık 20 yıldır gerçek toz üzerinde çalışarak, evlerdeki görünen kir ve kalıntıları kolayca temizlemekle beraber mikroskobik parçacıkları yakalayıp filtreleyen makineler tasarlamasının arkasında, evinizi temiz, sizleri saÄŸlıklı tutmak yatıyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı


Etiketler:
Bilgilendirme

Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. turkiyeajans.com 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK Yasalarına Uygun Hareket etmeyi esas alır Bu sebeple içerikleri ve yorumları kontrol etme ya da araştırma yükümlü tutulamaz Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği iletişim adreslerinden bildirebilirsiniz. En Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.

Risk Açıklaması:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. turkiyeajans.com sitesinde kullanılan kaynaklardaki herhangi bir hata/eksiklikten dolayı, sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve üçüncü kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan turkiyeajans.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.