Kınık: “56 bin kişilik beslenme kapasitesiyle İzmir’deyiz”
Ege denizi açıklarında meydana gelen ve İzmir’de yıkıma sebep olan deprem sonrası ekiplerini bölgeye gönderen Türk Kızılay, hazırladığı yemeklerle depremzedelerin beslenme ihtiyacını gideriyor. Kızılay, afet uzmanlarıyla şehir merkezinde dört noktada ve Seferihisar’da hizmet verirken depremzedelere gerekli olan hijyen malzemelerinin hazırlığını da yaparak bölgeye sevke başladı.
İzmir’in etkilendiği deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları sürerken Kızılay ekipleri de İzmir’in içinde 4 noktada ve ayrıca Seferihisar’da depremzedelere beslenme desteğinde bulunuyor. Bölgede çalışmalarda bulunan ekiplerin ihtiyaçlarını da gideren Kızılay, bir yandan da ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin sevkini gerçekleştiriyor. Covid-19 pandemisinin yaşandığı bu günlerde hijyen malzemelerinin hazırlığını yaparak sevk eden Kızılay, depremin ruhsal etkileri içinse psikososyal destek ekiplerini bölgeye gönderdi.
“Kızılay olarak seferber olduk”
Kızılay’ın deprem bölgesinde şubeleri, gönüllüleri ve afet uzmanlarıyla depremzedelere hizmet için çalıştığını belirten Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Şuanda afetin akut fazında müdahale çalışmaları, arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kızılay olarak bizde İzmir, Adana, Düzce, Ankara, İstanbul, Denizli, Afyon bölgelerimizden çok sayıda personel, beslenme ile barınma ekipmanı taşıyan araç, bölgedeki şubelerimiz ve gönüllülerimizle beraber seferber olduk. Sahada yaklaşık 56 bin 300 kişilik bir beslenme kapasitesi oluşturuldu. Şu anda Kızılay 5 bin kişi, 3 STK toplamı 11 bin kişi/öğün çorba dağıtımı gerçekleştiriyor. Sahada 79 personel, 70 gönüllü olmak üzere 149 kişi aktif görev yapıyor. Alanda 5 İkram aracı, 5 Mobil Mutfak, 3 Sahra Mutfak mevcuttur. Bununla birlikte 7 öncü araç ile 17 çeşitli görevde aracımız hizmet veriyor. Türk Kızılay’ın tüm Türkiye beslenme kapasitesi 265 bin 800 kişi/öğündür. Toplam kapasiteden 209 bin 500 kişi/öğün kapasite ihtiyaç durumunda bölgeye sevk edilmek üzere hazır durumda bekliyor. İzmir’de on binlerce kişiye hizmet verebilecek çadır kapasitemiz de hazır tutuluyor. AFAD koordinasyonunda Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan kriz merkezinde de arkadaşlarımız ihtiyaç tespitleri ve kapasiteleri hazır duruma getirmeye devam etmekteler. Şuan itibariyle arama kurtarma ağırlıklı yürütülen bölgelerdeki çalışan personellerin beslenme ihtiyaçları, evine giremeyen ya da evi hasarlı vatandaşlarımızın beslenme ve barınma ihtiyaçları Kızılay afet ekiplerimiz, gönüllülerimiz ve şubelerimiz tarafından sahada gideriliyor. Psikososyal destek ekiplerimiz çalışıyor. Özellikle pandemi sürecinde bu afete yakalandığımız için pandeminin kendi riskinin de bu süreçte yönetilmesi gerekiyor. Hem arama kurtarma ve insani yardım faaliyetinde bulunan personeller açısından hem de vatandaşlarımız açısından kişisel koruyucu ekipman ihtiyacı olacağı düşünülerek Kızılay bu malzemelerin sahaya sevkiyatını gerçekleştirdi. Bu anlamda vatandaşlarımızın pandemi hijyen kitleri ihtiyaçları da karşılanmış olacak. Diğer taraftan bölgeye olası ihtiyaçlar, insani yardım ve lojistik ihtiyaçlar için de ekstra personel ve fiziksel kapasite kurulumu gerçekleştirildi.” dedi.
“Sokakların, caddelerin açık kalması gerekiyor”
Özellikle Ege fayları artçıların büyük, sık ve sürekli olabilen özellik taşıdığını dile getiren Kınık, “Bundan sonraki, belki bir ay devam edebilecek süreç içerisinde sarsıntılar hissedilebilir. Vatandaşlarımız kolonlarında, kirişlerinde fiziksel anlamda çatlaklar görüyorlarsa bu akut dönemde, ilk 72 saatte evlerine girmesinler. İlgililerden gelecek talimatları beklesinler. Özellikle arama kurtarma yapılan bölgelerin yollarının açık tutulması gerekiyor. Bizlerinde şahit olduğu her an yaralılara ulaşma ve onların hastanelere sevki söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla sokakların, caddelerin açık kalması gerekiyor. Vatandaşlarımızın kesinlikle araçlarıyla dışarı çıkmamaları gerekiyor.” diye konuştu.
“Herhangi bir kan ihtiyacı bulunmamakta”
Kızılay’ın kan hizmetleri noktasında bölgeye ilave olması için stok sevkiyatı yaptığını anlatan Genel Başkan Kınık, “Bölgede herhangi bir kan ihtiyacı bulunmamakta. Vatandaşlarımız bu anlamda da müsterih olabilirler. Beslenme ve barınma ihtiyaçlarında olası bir artış için de civar bölgelerdeki afet birimlerimiz teyakkuz halinde. Bu anlamda araçlara yüklenmiş malzemelerimiz hazır beklemektedir. Depremde hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Cenan-ı Hak’tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Durumu ağır olan ve ameliyatta olanlar var. Milletimiz güçlüdür, devletimiz güçlüdür. Birbiriyle dayanışmasını bilen bir toplumuz. Bu acılar atlatılır ama bu yaşadığımız ve yaşayacağımız gerçekliğe, afet gerçekliklerine birlikte hazır olmamız gerekiyor.” ifadesinde bulundu.
İzmir’deki gelişmeleri takip eden Türk Kızılay, ihtiyaç olması durumunda takviye ekiplerini bölgeye yönlendirecek.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)