Latin Amerika Türk Şirketlerinin İlgisini Çekiyor
Son dönemde yapılan önemli etkinliklerde de Türk şirketleri yer alarak bölge ülkeleri ile ekonomik ilişkileri artırıyorlar.
Latin Amerika ülkeleri (LATAM) dünyanın yükselen pazar ekonomileri arasında. Bölgenin başlıca ülkelerine baktığımızda (Brezilya, Meksika, Kolombiya, Şili, Arjantin ve Venezuela) yaklaşık 4.25 trilyon dolar gayrisafi milli hasıla ile dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini temsil ediyor. Sağlık giderleri ise neredeyse Çin ve Hindistan’ın toplamı kadar. Bölge özellikle sağlık alanında büyüyen ihracat potansiyeli ve yatırım fırsatları ile Türk şirketlerinin ilgisini çekiyor. Son dönemde yapılan önemli etkinliklerde de Türk şirketleri yer alarak bölge ülkeleri ile ekonomik ilişkileri artırıyorlar.
Latin Amerika ülkesi olan Meksika’nın en büyük şehirlerinden Guadalajara’da 5 – 9 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Dünya Oftalmoloji Kongresi (WOC)’de son dönemde en fazla ilgi gören etkinlikler arasında yer aldı. Her iki yılda bir geleneksel olarak düzenlenen Kongre için Meksika’ya dünyanın her yerinden 10 binin üzerinde göz doktoru geldi. Sağlık biyoteknolojisi alanında faaliyet gösteren Türk şirketi VSY Biotechnology de kongrenin katılımcıları arasında yer aldı. VSY Biotechnology Yurtdışı Ekibi Ar-Ge merkezi dahilinde oftalmoloji alanına yönelik geliştirilen inovatif ürün gamını WOC’da tüm dünyaya tanıttı.
VSY BIOTECHNOLOGY LATAM İHRACATINI YÜZDE 20 ARTIRACAK
VSY Biotechnology Latin Amerika ve İspanya Satış Müdürü Josep Maria Siso, Her iki yılda bir geleneksel olarak düzenlenen WOC 2016’nın bu yıl Meksika’da düzenlenmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ve edindikleri olumlu geri bildirimler ile kongreden mutlu ayrılacaklarını ifade etti. VSY Biotechnology’nin bölgedeki hedefleri hakkında bilgi veren Siso şunları söyledi: “Latin Amerika’daki (LATAM) iş hacmi son yıllarda birkaç kat artış gösterdi. Yalnızca Meksika 100 milyonun üzerinde nüfusa sahip. Meksika ile Türkiye’nin genel ekonomik ilişkileri 1.2 milyar Dolar civarında. Artan nüfus artışı ve gelişen ekonomi ile birlikte bu bölgedeki ticaret hacmi de her geçen gün büyüyor. VSY Biotechnology de hem Meksika hem de bölgedeki diğer ülkelerle olan genel ticaret hacmini büyüyen ekonomik koşullar çerçevesinde geliştiriyor. VSY Biotechnology’nin şu anda yalnızca Meksika ile 1 milyon Euro’nun üzerinde bir iş hacmi var. VSY Biotechnology’nin dünyada ilgi gören yeni teknolojik göz içi lensleri Tri-ED ve Enova’nın Latin Amerika pazarına girmesinin ardından Meksika ve tüm bölgeye olan ihracatın %20 artacağını öngörmekteyiz.”
TÜRKİYE ARTIK TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYOR
VSY Biotechnology Avrupa Ülkeleri Satış Müdürü Dr. Fatih Ergin, şu anda sürdürülen kamu politikalarının da etkisiyle Türk şirketlerinin teknoloji üreterek dünyanın her tarafına ihraç eden ve ülke ekonomisine katkı sağlayan şirketler olma yönünde önemli adımlar attıklarını söyledi. VSY Biotechnology’nin Ar-Ge merkezinde geliştirdiği inovatif biyoteknolojik ürünler ile örnek bir Türk şirketi olarak yenilikçi şirketlere yol gösterdiğinin altını çizen Dr. Ergin; “Ar-Ge yenilik stratejisi, Kalkınma Planı, ekonomi bakanlığı teşvikleri, TUBİTAK çağrıları gibi birçok proje ile ülke politikasında bu alanda önemli adımlar atılıyor. Bu desteklerden de yararlanarak Türk şirketleri Ar-Ge yatırımlarına daha çok önem vermeli ve güçlü bir ekonomi için uluslararası şirketlerinin sayısını çoğaltmalıdır” şeklinde konuştu.
DÜNYADA 1,5 MİLYON KİŞİYE GÖZ İÇİ LENSİ İMPLANTE ETTİ
WOC’da yer alan VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş da Türkiye’den tüm dünya ülkelerine göz içi lens ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek; dünyanın her milletinden 1.5 milyon insana VSY Biotechnolgy tarafından üretilen göz içi lenslerinin implante edildiğini ve insanların sağlıklı bir görüşe kavuşmalarından dolayı duydukları mutluluğu ifade etti. Gelecek Dünya Oftalmoloji Kongresi’nin 2018’de Brezilya’da yapılacağının bilgisini de veren Dr. Varlıbaş, benzer uluslararası etkinliklerin VSY Biotechnology’nin dünyadaki tüm iş ortaklarına ulaşmasında ve inovatif ürünlerin tanıtılmasında önemli rolü olduğunu söyledi.