Share

Sağlık Personellerini Sevindirecek 9 Maddelik Reçete  

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, hak kayıpları her geçen gün artmasına rağmen pandemi döneminde canı pahasına fedekarca hizmet veren sağlık personellerinin acil çözüme kavuşmasını bekleyen 9 talebini açıkladı. 

1- Sağlık Bakanlığının en büyük eksikliklerinden bir tanesi sosyal tesis eksiğidir. Bu eksiklikte pandemi döneminde kendini göstermiştir. Bazı oteller, yurtlar, misafirhaneler kapılarını sağlık çalışanlarına açmamış olsaydı binlerce sağlık çalışanı sokakta mı kalacaktı.  Başta şehir hastaneleri ve devlet hastaneleri yakınlarında ve kentlerin merkezi yerlerinde sağlık personellerinin faydalanacağı sosyal tesisler inşa edilmesi veya tahsis edilmelidir

2- Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı genelgesine karşı sağır ve kör olan yerel yöneticilerle, Kültür Turizm Bakanlığı yetkililerine söyleyecek söz bulamıyorum. Müze, ören yerleri, hayvanat bahçeleri gibi pandemi nedeniyle sağlık çalışanlarına ücretsiz giriş imkânı sağlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen gişe görevlileri bilgimiz yok v.s. diyerek durumu geçiştirmekteler. Cebinde üç kuruş para ile “nasıl olsa ücretsiz” diye gittiği müze v.b.’nde genelgeye rağmen neden sağlık çalışanlarından ücret talep edilmektedir. Bu sorun da ivedi olarak çözüme kavuşturulmalıdır. 

3- Pandemi nedeniyle yine sağlık çalışanlarına sağlanan ücretsiz ulaşımın “kalıcı” olacağını ilan edecek bir yerel yönetici yok mu. Bu hizmetin kalıcılığı sağlanmalıdır. 

4- Haziran ve Temmuz aylarında tavandan ek ödeme neden kapsam dışı bırakılmıştır. Öncelikle buradan en son yayınlanan performans yönetmeliğinin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlara tüm sağlık çalışanı arkadaşlarım adına teessüflerimi sunuyorum. Biz Mart ayında yayınlanan yönetmeliğin hekim hekime, hekim hemşire, hemşire hemşire, diğer sağlık çalışanları arasında oluşturduğu ayrımcılık ve sürekli işçi kadrosundaki arkadaşlarımızın yönetmelik dışında bırakılmalarını eleştirirken; Karşımıza yönetmelikte belirlenen birimlerde aktif olarak çalışan arkadaşlarımıza ek ödemenin tavan oranından ödeneceğini, diğer tüm sağlık emekçisi arkadaşlarımızın kapsam dışı bırakıldığını görmüş olmamız bizleri derinden üzmüştür. Bu haksızlığa düzenlemeyle bir son verilmelildir. 

5- Sağlık hizmetlerinin sunumu top yekûndur ve hiç kimse tek başına sağlık hizmetlerinin sunumunda bir şey ifade etmemektedir. Öncelikle bakanlığımız sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu kabul etmeli, bunu sözden fiiliyata dökmelidir. Hekiminden, sürekli işçi kadrosuna tüm sağlık sosyal hizmet çalışanı arkadaşlarımızın ve dahi üniversite hastanelerinde görev yapan arkadaşlarımızın gönülleri alınmalıdır. 

6- Sağlık çalışanları; 2019 yılından kullanılamayan izinlerinin bir sonraki yıla devredilmesini beklerken, idari izinlerin tüm personel için iptal edilmesini de doğru bulmuyoruz. Günlük veriler vaka sayılarındaki artışı ortaya koymaktayken, artış oranlarına göre bakanlığımız esnek mesaiye geçmeliydir. İzinleri iptal etmek ağır çalışma koşulları altında görev yapmakta olan, yorgun sağlık çalışanı arkadaşlarımız için yeni ve baş edemeyecekleri bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir. Böyle bir dönemde maddi kayıpların yanın da manevi olarak da kaybetmek istemiyoruz. 

7-Filyasyon ekiplerimizin başta yemek olmak üzere sorunlarının çözümü noktasında daha fazla hassasiyet gösterilmesini talep ediyoruz. Vatandaşlarımızdan ise maske, mesafe ve hijyen kuralları ile birlikte filyasyon ekiplerine doğru bilgi vermelerini, temaslı oldukları kişileri gizlememelerini, karantina kurallarına uymalarını ve “ŞİFA VEREN EL’E VEFA GÖSTERMELERİNİ istiyoruz. 

8- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çalışanlarına daha hassas yaklaşmasını, bağlı tesisleri arasında koordinasyonu sağlamasını, ek ödeme, izolasyon kuralları, çalışma sürelerinde eşitliği sağlamalarını ve özellikle eşi Sağlık Bakanlığında görev yapan çalışanlarının çalışma koşullarına yönelik ivedilikle düzenlemeler yapmasını istiyoruz. 

9- Sonuç olarak her seferinde bir öncekini aratan nitelikte yönetmelik yayınlanmasına son verilmesini, çalışanların dilek ve temenni metodu ile yönetilmek yerine icra makamının icraata geçmesini, sağlık sosyal hizmet çalışanlarının bir bütün içerisinde değerlendirilmesini, ben yaptım oldu mantığının bir kenara bırakılmasını istiyoruz. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir