Spor Yaralanmaları İçin Nasıl Önlem Alınır?
Spor yaralanmaları sadece sporcuları etkilemez, herkesi etkileyebilir. Ancak, fiziksel olarak zorlu faaliyetlere katılanlar için, yaralanmak çok sinir bozucu bir şeydir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konu hakkında bilgiler verdi.
Spor yaralanmaları, kıkırdak, bağ, tendon ve kas hasarının bir kombinasyonudur. Sebebi ve hedef dokusu neresi olursa olsun spor yaralanmalarında tedaviyi bir anca gerçekleştirmek bir an önce etkili bir tedavi yaptırmak yok. Yaralanmadan kaynaklanan ağrı ve acıların devam etmesine izin vermeyin; yardım almak için ne kadar uzun süre beklerseniz, yaralı bölgeye o kadar çok zarar verirsiniz ve sevdiğiniz spor yada aktiviteye geri dönmeniz o kadar uzun sürer, hatta bazen hiç dönemezsiniz. İşte spor yaralanmalarını önlemek için ilk on ipucu.
Isınmadan hiçbir aktiviteye başlamayın
Egzersize başlamadan önce, kalp atış hızınızı yavaş yavaş artırarak ve kaslarınızı ısıtarak vücudunuzu egzersiz için hazırlayın.
Egzersiz bittikten sonra vücudunuzu soğutmayı ihmal etmeyin
Bir spor veya aktiviteden sonra soğumak ve bol miktarda dinlenmek önemlidir. Dinlenme, yorgunluğu önlemeye ve ayrıca zihinsel ve fiziksel uyanıklığı arttırmaya yardımcı olur. Uyku eksikliği sizi yaralanmaya yatkın hale getirebilir.
Germe egzersizlerini ihmal etmeyin
Herhangi bir spor veya fiziksel aktiviteden önce germelerin yapılması önemlidir. Isınma esnasında hem statik hem de dinamik germelerin bir kombinasyonu kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Soğuk kasları germek zararlı olabilir. Egzersizden önce ve sonra germeden önce hafif bir ısınma yaptığınızdan emin olun. Bu ısınma, olduğu yerde koşmak gibi basit yöntemlerle olabilir.
İyi bir teknik kullanın
Sporunuzda veya tercih ettiğiniz egzersizde uygun tekniği kullandığınızdan emin olmak için antrenörlere veya diğer tecrübeli oyunculara danışın.
Uygun spor ekipmanlarını kullanın
Uygun ebatlı spor malzemeleri giyin ve kullanın. Bu, ayakkabılarınızdan, eldivene, raketinize, kıyafetlerinize, kaskınıza ve spor yaptığınız yerin zemin yapısına kadar her şeyi içerir.
Aşırıya kaçmayın
Etkinlik düzeyinizi zaman içinde kademeli olarak artırın. Bugün yeni bir teknik öğreniyorsanız, bir günde uzman olmaya çalışmayın, hiçbir zaman aşırıya kaçmayın. Kendinizi bir günde çok zorlamak yerine, birkaç gün içinde daha kısa süreler için antrenman yapın.
Egzersiz türlerini dengeli bir şekilde dağıtın
Haftalık egzersiz programınıza kardiyo egzersizi, kuvvet antrenmanı ve germe egzersizi egzersizleri eklediğinizden emin olun. Yapılan egzersiz formunun değiştirilmesi, aşırı kullanım yaralanmalarının en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Aynı eklemlere sürekli stres yüklenmekten kaçının.
İyi beslenme
Dengeli bir diyet yaptığınızdan emin olun. Bol miktarda meyve, sebzeler ve yağsız proteinler tüketin. Fiziksel aktivite sırasında iyi ve sağlıklı beslenmiş bir vücuda sahip olmak önemlidir.
Bol su için
Fiziksel aktivite öncesinde, sırasında ve sonrasında bol su için. Hidrasyon sıcak ve nemli günlerde daha da önemlidir. Yorucu bir şekilde egzersiz yapıyorsanız, elektrolitli sıvılar faydalı olabilir. Ancak gazlı, şekerli ve alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.
Spora başlamadan önce veya sezon öncesi doktor muayenesi olun
Sezon öncesi muayenesi, sezonunuzun başlangıcından önce alınması gereken önemli bir tedbirdir. (BSHA)