Share

Türk Profesörün Çalışması Rektum Kanseri Hastalarına Umut Oldu (Özel Haber)

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Terzi yaptığı bilimsel çalışmada rektum kanseri hastalarına umut olacak sonuçlara ulaştı. Uluslararası bir bilimsel dergide yayınlanan ve dünya çapında ses getiren çalışma Amerikalı ünlü cerrah Profesör Steven Wexner tarafından da sosyal medyada paylaşıldı. Dr. Terzi, ışın tedavisinden sonra 12 hafta ameliyata alınmayıp bekletilen hastalarda tedaviye yanıtın daha yüksek olduğunu, bazı hastaların ise tümörlerinin tamamen yok olduğunu bildirdi.

Rektum kanserinin kalın bağırsağın son 15 santimetrelik bölümünde geliştiğini anlatan Prof. Dr. Cem Terzi, ”Rektum kanserinin tedavisinde yeni yöntem ve yaklaşımlar var. Genellikle bu önemli gelişme makatın korumasıyla ilgili” dedi. Hastaların kolostomi yani torba ile yaşamak istemediğini belirten Dr. Terzi, bağırsağın kesilip tekrar makata dikilmesi ve normal yoldan dışkılamaya devam edebilmesi için ameliyat öncesi ışın tedavisi kullanarak tümörü küçültmeye çalıştıklarını söyledi.
Rektum kanseri hastalarının ışın tedavisi ile ameliyat arasındaki bekleme süreleri üzerine bir çalışma yapan Dr. Terzi, hastalığın tedavisinde umut verici sonuçlara ulaştı. Işın tedavisinde tümörün kısa sürelerde tümörü küçültemediğine dikkat çeken Dr. Terzi, “Bu süre yıllarca 4 hafta olarak kabul edildi. Daha sonra bu süre 6 haftaya çıktı. Çünkü ışın tedavisi sonrasında bekledikçe tümörün küçülme oranı artıyordu” dedi. Amerika ve Avrupa’da maksimum 8 haftaya kadar beklendiğini ifade eden Dr Terzi , 8 haftadan daha uzun beklendiğinde ameliyatın güçleşeceği düşüncesinin hakim olduğunu belirtti.

TÜMÖRÜN KAYBOLMA ORANININ İKİ KATINA ÇIKTIĞI GÖRÜLDÜ

Bilimsel çalışmada ışın tedavisi alan iki grup hasta üzerinde çalışma yapıldı. Eş zamanlarda ışın tedavi alan iki gruptan biri 8 diğer grup ise 12 hafta bekletildi. Her iki hasta grubunun sonuçları incelendiğinde 12 hafta bekletilen hasta grubunda tümörün ışın tedavisine yanıt oranının daha yüksek olduğu, tümörün tam kaybolma oranının ise iki katına çıktığı görüldü. Çalışmanın Amerika ve Avrupa’da çok ses getirdiğinin altını çizen Dr. Terzi, “Çalışma Avrupa’da bir dergide yayınlandıktan sonra Florida Cleveland Kliniği’nde görevli ünlü Profesör Steven Wexner tarafından yayın twetlendi” dedi. Işın tedavisinin ardından 12 hafta sonra makat koruma oranı artacağını kaydeden Dr. Terzi, tümörün küçülme oranının arttığını, hastaların yaşam kalitesini bozan kalıcı torbadan kurtulma şansının yükseltiğini sözlerine ekledi.

NOM Yöntemi

Rektum kanseri tedavisinde tıpta NOM (Non Operatif Management) isimli ameliyatsız izlem denilen yeni bir yaklaşımın bulunduğunu kaydeden Dr. Terzi, bu yaklaşımda tümörün ışın tedavisiyle tamamen yok olması halinde hastanın ameliyat edilmemesi yönünde karar verildiğini kaydetti. Yüzde 20-30 hastada bu imkan ortaya çıkıyor. Henüz ataştırma aşamasında ve umut vaat ediyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir