Yediği Hurma Çekirdeği Hastanelik Etti
79 yaşındaki Erkan Özkan bir avuç hurmayı çekirdeği ile birlikte yedi. Karnı şişti, kusmaya başladı ve yaşadığı rahatsızlık yüzünden 4 gün boyunca evden çıkamadı. Bağırsakları tıkanan Erkan Özkan, 1 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu.
Ordu’da yaşayan 79 yaşındaki Erkan Özkan bahçesinden topladığı hurmalardan 1 avuç yedi. Bir müddet sonra karnı şişti, tokluk hissi yaşadı, midesi bulandı ve kusmaya başladı. Geçer diye 4 gün boyunca bekledi ve evden dışarı çıkamadı. Erkan Özkan daha sonra Ordu’nun Altınordu ilçesinde özel bir hastanenin Gastroenteroloji Polikliniği’ne başvurdu. Doç. Dr. Fuat Ekiz tarafından yapılan kolonoskopi sonrası hurma çekirdeklerinin hastanın bağırsağını tıkadığı ortaya çıktı. Erkan Özkan’nın bağırsağındaki çekirdekler 1 saatlik kolonoskopi işlemi sonrasında çıkartıldı. Günlerdir yaşadığı rahatsızlıktan kurtulan Erkan Özkan, Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz’e hurmayı artık çekirdeksiz tüketeceğine dair söz vererek sağlıklı bir şekilde taburcu oldu.
ÇEKİRDEKLERİYLE TÜKETMEYİN!
Gerçekleştirdiği operasyon hakkında bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz şunları söyledi: “Hastamız daha önce kalın bağırsak kanseri nedeniyle bağırsak ameliyatı olmuş ve ameliyat yerinde darlık geliştiği için çekirdekleriyle birlikte yediği hurmalar bu alanda tıkanıklık yapmış. Balon dilatasyon işlemi ile kolonoskopi esnasında bu dar alanı genişlettik ve hastamızı sağlığına kavuşturduk. Hurma özellikle Karadeniz bölgesinde çok tüketilen bir meyve olduğu için bu gibi vakaları çok görmekteyiz. Hurmayı günde iki – üç adet tüketmek kabızlık, sindirim problemi, kalp problemleri ve hatta kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir. Hurma bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır fakat aşırı ve çekirdeği ile tüketildiği takdirde sindirimi zorlaştırır, kabızlık yapabilir ve zamanla taşlaşarak mide – bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilir. Bu faydalı meyveyi özellikle bağırsak ameliyatı geçirenlerin daha dikkatli bir şekilde tüketmesini öneriyoruz.” (BSHA)