BIR RÜZGAR TÜRBINI 10 MILYON EUROLUK EKONOMIK FAALIYET ALANI OLUŞTURUYOR

Manşet Reklam

Rüzgar enerjisi, Avrupa’da elektrik ihtiyacının 16’sını, Türkiye’de ise yaklaşık 9’unu karşılıyor. Temiz ve ucuz enerji olan rüzgarın aynı zamanda AB’de 300 bin kişilik istihdamı temsil ettiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yeni kurulan her rüzgar türbinin 10 milyon euroluk ekonomik faaliyete yol açtığını da dile getiriyor.

Reklam Resmi

 

Rüzgar estikçe, gelecek ve ekonomi şekillenmeye devam ediyor. Öyle ki rüzgar enerjisi sektörü tek başına milyar euroluk ekonomik değerler oluşturup, dünyayı daha temiz ve ucuz enerji ile buluşturuyor. WindEurope verilerini baz alarak Avrupa’da bugün 300 bin işi temsil eden ekonomik alana sahip rüzgar enerjisinin her yıl AB’nin gayri safi yurt içi hasılasına 37 milyar euro katkı sağladığını aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, kurulan her yeni rüzgar türbinle birlikte oluşan 10 milyar dolarlık ekonomik faaliyet binlerce türbine sahip ülke ekonomilerine geleceği şekillendirebilecek düzeyde katkı sağlıyor.

 

Ulusal Planlamaların İlk Sırasında Rüzgar Enerjisi Var

Reklam

 

Son yıllarda ulusların ekonomi, enerji ve iklim planlarının en başındaki olgu yenilenebilir enerji oluyor. Özellikle rüzgar enerjisinin temsil ettiği ekonomik değerler ve temiz gelecek misyonu, dünya için ciddi önem arz ediyor. Bu anlamda başta rüzgar enerjisi yatırımlarının artırılması ve rüzgardan maksimum verimliliğin sağlanması için teknolojilerin geliştirilmesinde de önemli atılımların yapıldığı görülüyor. Atılan adımlarla rüzgar enerjisinin bugün Avrupa’da ve Türkiye’de önemli bir enerji kaynağı konumuna geldiğini ve kayda değer bir ekonomik faaliyet hacmi oluşturduğunu aktaran Ali Aydın, hem geleceği kurtaran hem de ekonomik kalkınmayı sağlayan rüzgar enerjisinin AB’de 300 bin işi temsil ederken, Türkiye’de ancak yaklaşık 20 bin kişiyi istihdam edebildiğini belirtiyor. Ülkemizde yerli ve milli istihdam atağının da Ülke Enerji tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Aydın, rüzgar türbinlerinin bakımı ve onarımında hem teknolojik altyapı hem de çalışan istihdamı konusunda yerliliğe büyük önem verdiklerini, alanında uzman rüzgar türbini teknisyenlerinin ülkemiz gençlerinden olması ve eğitimlerinin yüksek standartlarda olmasına adına da ciddi efor harcadıklarını dile getiriyor.

 

Bir Türbinin Tek Başına Yarattığı Ekonomik Değer 10 Milyon €

 

Rüzgar eserken sadece enerji üretmiyor, arkasında milyar euroluk bir sektörün oluşmasına ve ekonomik katkılar sağlamaya yardımcı oluyor. Sadece yeni kurulan her yeni türbin AB’de 10 milyon euroluk bir ekonomik faaliyet hacmi oluştururken, rüzgar enerjisinin AB’de yıllık GSYİH katkısı da 37 milyar euro. Kurulan yeni santrallerin, rüzgar enerjisi sektöründeki yeni iş olanaklarının önünü açarken aynı zamanda yerli enerji arzına da doğrudan katkı sunduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Enerji ithalatında dışa bağımlılık ile mücadele eden Türkiye’nin 2023 hedeflerinde anahtar rolün kendi doğal ve yerli kaynağı rüzgar enerjisi olduğunun altını çiziyor. Ciddi bir ekonomik faaliyet alanının türbin komponent üretiminden nakliye ve lojistik operasyonlarına, servis bakım ve inceleme hizmetlerinden danışmanlık dikeylerine kadar rüzgar enerjisi ile yakalanabildiğine de dikkat çeken Aydın, rüzgar enerjisi alanında büyük potansiyele sahip olan Türkiye’nin rüzgarı arkasına alıp, ekonomik iyileşme ve ek istihdam ile birlikte GSYİH hedeflerini yukarılara çekebileceğini de aktarıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Şu an bu sayfayı inceleyenler sayısı: 1 kişi.

Bu Yazıyı Paylaş:


Bize Destek Olun: USDT ERC20

0x6d06b451fdc6e83f87950e4043072e2abb42a9fb

Uyarı: Haber bültenleri, haber ihbar mailimize düşen içerikler ile kamu kurum, belediye, sosyal medya bültenleri, siyasi kimlikler ve partiler ile ilgili bültenler sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan yayınlanır. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar, haberi geçen kurumlar, haberi geçen sorumlular olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...

Yorumlar (0)

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir