Son günlerde Covid-19’un yanı sıra nezle, influenza (domuz gribi) ve üst solunum yolu enfeksiyonları hızla yaygınlaşırken, çocuklar her zamankinden fazla risk altında! Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben “Pandemi sürecinde kış mevsiminin de etkisiyle özellikle okul çağı çocuklarında üst solunum yolu enfeksiyonları, çok hızlı bulaÅŸ riski taşıyan influenza (domuz gribi), Covid-19 ve bağırsak enfeksiyonları çok sık görülüyor. Her ne kadar maske kullanılsa da kapalı ortamda uzun zaman geçirilmesi bu hastalıkların hızla yaygınlaÅŸmasına yol açıyor” diyor. Solunum, öksürük ve hapşırıkla bulaÅŸan; yüksek ateÅŸ, burun akıntısı, öksürük ve karın aÄŸrısı baÅŸta olmak üzere birçok ÅŸikayetle kendini gösterebilen bu hastalıklarda zaman kaybedilmeden hekime baÅŸvurulması ve test sonucuna göre uygun tedaviye baÅŸlanması gerektiÄŸini vurgulayan Dr. Demet Matben, bazen de yüksek ateÅŸ görülmeyebildiÄŸini, bu nedenle çocukta ‘ateÅŸi yok’ diye yanılgıya düÅŸülmemesinin çok önemli olduÄŸunu söylüyor. Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, son dönemde çocukları etkisine alan hastalıkları anlattı, saÄŸlıklı bir kış geçirilmesi için ihmale gelmez 5 önlemi sıraladı.
Nezle (Soğuk Algınlığı)
Burun akıntısı ve hapşırık gibi belirtilerle kendini gösteren soÄŸuk algınlığı ihmal edildiÄŸinde orta kulak iltihabına ve akut bakteriyel sinüzite, hatta alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Tedavisinde; serum fizyolojikle burnun yıkanması ve bol bol su içilerek biriken sümüksü salgının temizlenmesi yeterli. Ancak Covid-19 ihtimaline karşı ilk etapta sıkı bir gözlem yapılması, çocuÄŸun okula gönderilmeyip evde dinlenmesi çok önemli.
İnfluenza (Domuz Gribi)
Dr. Demet Matben, son günlerde çok sık görülen ve hızla yaygınlaÅŸan domuz gribinin yüksek ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, titreme, öksürük, bulantı, kusma ve boÄŸaz aÄŸrısı ile kendini gösterebildiÄŸini belirterek “Bazı çocuklarda hafif geçirilirken, bazı çocuklarda ise zatürreye bile yol açabiliyor. Bu ÅŸikayetlerden biri olduÄŸunda zaman kaybetmeden hekime danışmak ve test sonucuna göre tedaviye baÅŸlanmak önemli” diyor.
BronÅŸiolit
AkciÄŸerlerdeki küçük hava kanallarının iltihaplanmasına yol açan bronÅŸiolit, soÄŸuk algınlığıyla benzer belirtilerle kendini gösteriyor ancak öksürük, hırıltılı ve hızlı solunum ve nefes almada zorluk da görülebiliyor. Zaman kaybetmeden hekime baÅŸvurmak gerekiyor.
Grip
Kış aylarının baÅŸlıca hastalıklarından olan grip hızla yaygınlaşıyor. Grip ÅŸikayetiyle hastaneye getirilen çocukların sayısında son dönemde çok önemli artış yaÅŸanıyor. Kalabalık yerler ve hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi de bulaÅŸ riskini artırıyor. Burun akıntısı, halsizlik, boÄŸaz aÄŸrısı, öksürük gibi ÅŸikayetlerle kendini gösteren grip; Covid-19’un belirtileri ile de karışabiliyor.
Orta kulak iltihapları
Özellikle kapalı alanlarda sık zaman geçiren çocuklarda bulaÅŸ riski çok yüksek olan üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından orta kulak iltihabı görülebiliyor. BaÅŸ aÄŸrısı, yüksek ateÅŸ, kulak aÄŸrısı ve iÅŸitmenin azalması ile kendini gösteren orta kulak enfeksiyonu tedavi edilmezse önemli sorunlara yol açabiliyor. Orta kulak iltihabının tedavisinde antibiyotik verilebiliyor.
Covid-19
Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben “Son günlerde en sık polikliniÄŸe Covid-19 hastaları baÅŸ vuruyor. Özellikle okul çağı çocuklarda ve onlarla temaslı bebeklerde bile çok yaygın. Aileler ‘ateÅŸi yok’ yanılgısına düÅŸmemeli çünkü yüksek ateÅŸe yol açmayıp, burun akıntısı, öksürük, kas, eklem ve özellikle baÅŸ aÄŸrısı görülebiliyor. Sadece burun akıntısı ile gelen çocuklarda bile Covid-19’a rastlayabiliyoruz. O nedenle burun akıntısı semptomu olsa bile bu ÅŸikayetlerin göz ardı edilmemesi, kiÅŸilerin test vermesi ve hızlıca izolasyona alınması gerekmekte. Aşı zamanı gelen ebeveyn ve 12 yaÅŸ üstü çocukların aşılanması en önemli korunma yöntemi. Tedavi semptomatik ve vücut direncini artırarak yapılıyor” diyor.
Rinovirüs
Havaların soÄŸumasıyla özellikle kış aylarında çok sık görülen Rinovirüs; ateÅŸ, burun akıntısı, öksürük hatta alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir hastalık. Özellikle küçük bebeklerde ağır seyrediyor.
Dikkat! Bu 5 kural ihmale gelmez!
Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, çocuklarda yaygın görülen hastalıklara karşı korunma önlemlerini ÅŸöyle sıralıyor;
- Maske kullanımı ve el yıkamaya özen gösterin. Kapalı yerlerde virüs ve bakterilerin yayılması kolaylaşıyor. Bu nedenle maskenin çıkarılmaması, doÄŸru takılması ve gerektiÄŸinde deÄŸiÅŸtirilmesi çok önemli.
- Kapı kolları, merdiven trabzanları hatta çocukların sıkça temas ettiÄŸi cep telefonları canlı virüsler için en uygun yerlerden ve bolca bulunuyor. Bu nedenle gün içerisinde elleri sık sık yıkamak ve elleri yüze, gözlere ve ağıza sürmemek kritik önem taşıyor.
- Aşılamalarını zamanında yaptırın.
- SaÄŸlıklı beslenmelerine, C vitamini içeren mevsim sebzeleri ve meyvelerinden tüketmesine özen gösterin.
- Kapalı ve kalabalık alanlarda virüs ve bakteriler kolay bulaÅŸtığından, pencereleri gün içerisinde belirli aralıklarla düzenli açarak ortamı havalandırın.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: