Kırmızı olursak Türkiye büyük kayıp yaşar
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Davut Çetin, pandemide turist sayısının yüzde 78 azaldığını belirterek, ‘Kovit 19 Risk Haritası’nda turuncu olan Antalya’nın kırmızıya dönüÅŸmesinin Türkiye’ye büyük kayıp yaÅŸatacağını belirterek, “Turizm sezonu baÅŸlıyor. Aylardır ‘20 gün kapanalım’ diye talepte bulunuyoruz. Antalya’nın özel tedbirlere ihtiyacı var. Büyük kayıp yaÅŸamamak için il bazında tedbirlere geçilmeli” dedi.
Görüntülü platformda gazetecilerle kentlerin meslek odası baÅŸkanlarını bir araya getiren Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi’nin bu kezki konuÄŸu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Davut Çetin oldu. EGD BaÅŸkanı Celal Toprak ve EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet UluÄŸtürkan’ın moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen ‘Türkiye Ekonomiyi KonuÅŸuyor’ programının konuÄŸu olan Antalya TSO BaÅŸkanı Davut Çetin, 2019’da 16 milyon turist ağırlayan Antalya’nın 2020’de 17,5 milyon turist ağırlamayı beklerken pandemi nedeniyle ancak 3.4 milyon turist alabildiÄŸini söyledi. Son yıllarda artan turist sayısı karşısında yeni yatırımlar gerçekleÅŸtirildiÄŸini, eskilerin revizyon edildiÄŸini belirten Çetin, “Tam da bu dönemde pandemiyle karşı karşıya kaldık. Çok zor bir dönemdi. Kısa çalışma ödeneÄŸi ve krediler nefes oldu ama yeterli olmadı. Turizmdeki büyük kaybı tarım ve sanayimizdeki artan üretimle telafi etmeye çalışsak da Antalya ekonomisi yüzde 15 civarında küçüldü. Bunun da ekonomimize etkisi 20 milyar doları buldu” dedi.
“KREDÄ°LER ALTIN VE DÖVÄ°ZE GÄ°TTÄ°!”
Kredi Garanti Fonu’yla verilen faiz oranı yüzde 9’luk kredinin sektör için önemli bir destek olduÄŸunu ancak, verilen kredilerin yüzde 60’ının doÄŸru kullanılmadığını belirten Antalya TSO BaÅŸkanı Davut Çetin, “2018’de yaÅŸanan krizde de kredi imkanı sunuldu. Bu kredileri o dönemde bazı iÅŸ insanları gayrimenkul, otomobil hatta yat alımında deÄŸerlendirdi. Ancak bu kez daha kötüsü oldu. Pandemi dolayısıyla alınan kredilerin yüzde 60’lık kısmı Antalya’da dövize, altına gitti. KeÅŸke böyle yapılmasa krediler gerçekten ihtiyacı olana kontrollü verilseydi” diye konuÅŸtu.
“YA KIRMIZI OLURSAK?”
Antalya’nın turizmde yeni sezona daha tedbirli olması gerektiÄŸini anlatan Çetin, “Ä°ki aydır adeta yalvarıyoruz. ’20 gün kapanalım’ diyoruz. Antalya gibi turizm ÅŸehirlerini bu dönemde diÄŸer illerin kefesine koyup merkezden yönlendirmek doÄŸru deÄŸil. Åžu an Kovit 19 Risk Haritası’nda turuncu konumdayız. Bu bile baÅŸta Avrupa’dan olmak üzere birçok bölgeden endiÅŸeyle takip ediliyor, rezervasyon iptallerine neden oluyor. Etrafımız kırmızı olmuÅŸ, bizimle iç içe yaÅŸayan Konya, Burdur gibi ÅŸehirlerle çevrili. Antalya’da kırmızıya dönüÅŸürse sonuç vahim olur. Pandemi yönetiminde il bazında özel tedbirleri alabilme inisiyatifimizin olması gerekiyor” dedi.
PAMUKKALE’DEN KAPADOKYA’YA
Antalya TSO BaÅŸkanı Davut Çetin, Antalya’nın turizm destinasyonunu Pamukkale’den Kapadokya’ya kadar geniÅŸletebilme imkânı bulunduÄŸunu belirterek, “Bunu yapmak zorundayız. Kapadokya’ya gelen turist 300 avro verip balon turuna katılıyor. Bu bedelle aynı turist Antalya’da her ÅŸey dahil neredeyse bir hafta tatil yapabilir. Turizmi destinasyon olarak deÄŸerlendirmemiz ve tüm ÅŸehirlerin kazançlı çıkmasını saÄŸlamamız dolayısıyla Türkiye’ye daha fazla döviz kazandırmamız gerekiyor. O yüzden Denizli ve NevÅŸehir’e hızlı trenle ulaÅŸmamız gerek. Yüzde 6 ithal girdisi yüzde 94 yerli girdisi olan bir baÅŸka sektör daha yok. Bu nedenle turizm altyapı yatırımlarına öncelik vermeliyiz” diye konuÅŸtu.
“PÄ°LOT VERÄ° MERKEZÄ° KURMAK Ä°STÄ°YORUZ”
Antalya’da tarımsal üretimin arttığını belirten BaÅŸkan Çetin, “Katma deÄŸeri yüksek ürünlere geçiÅŸ var. Bu oldukça sevindirici. Mango, avakado, muz, ejder meyvesi yetiÅŸtiriyoruz. Ancak burada da ciddi bir sıkıntı bizi bekliyor. Åžu anda Türkiye, tükettiÄŸi muzun yüzde 25’ini üretiyor. Son yıllarda muz serasına verilen yatırımlarla bu oran yüzde 100’ü bulacak. Ancak daha fazlası durumunda muzda rekabet edemeyeceÄŸimiz için ciddi sıkıntı yaÅŸayacağız. Tarımsal ürünlerde bir planlamaya ihtiyacımız var. Ama planlama için önce doÄŸru veriler gerekiyor. Antalya’da ne kadar domates üretiliyor ne kadar biber yetiÅŸtiriliyor bilmiyoruz. BilmediÄŸimiz için planlama yapamıyoruz. Antalya’da bir pilot ‘Veri Merkezi’ kuralım diye müracaatımız var. Ä°çerisinde kamunun biz meslek odalarının bulunduÄŸu bu merkezi çok önemsiyoruz. Zira doÄŸru veriler olmadan tüm ÅŸehirler karanlıkta yürüyor gibi. DoÄŸru verilere sadece tarımda deÄŸil her alanda ihtiyacımız var. Turizmde de ÅŸiddetle ihtiyacımız var. Antalya’ya gelen turistin yaÅŸ aralığı ne? Çocuklarıyla mı geliyorlar? Hangi ülkelerden tercih ediliyoruz? Bu gibi doÄŸru bilgiler olmadan strateji belirlemek doÄŸru adımlar atmak mümkün olmuyor” diye konuÅŸtu.
“DÄ°JÄ°TALLEÅžME ÜZERÄ°NE ÇALIÅžIYORUZ”
Antalya TSO’nun dijital dönüÅŸüm, endüstri 4.0, e-ticaret, e-ihracat alanlarında üyelerine yönelik faaliyetlerinin devam ettiÄŸini ÅŸehrin katma deÄŸeri yüksek alanlardaki üretim artışının sürdüÄŸünü anlatan Çetin, “ÖrneÄŸin yat üretiminde 21 firmamız oldu. Bu ÅŸirketlerimiz çok baÅŸarılı iÅŸlere imza atıyor. GeçtiÄŸimiz dönemde Katar’a 27 metrelik 100 yat üretildi. 67 metrelik yat üretebilecek kapasiteye sahip, Aselsan gibi kurumlarla iÅŸ birliÄŸi yapan bir sektör altyapısı oluÅŸtu. Bu gibi sektörlerin Antalya ekonomisine dolayısıyla Türkiye ekonomisine önemli deÄŸer katacağını düÅŸünüyoruz” dedi.
“PANDEMÄ° Ä°HRACATI ENGELLEYEMEDÄ°”
Pandemiye raÄŸmen 2020’de Antalya’dan gerçekleÅŸtirilen ihracatın yüzde 5.7 arttığını ve 1.5 milyar dolara yaklaÅŸtığını belirten Çetin, “1 Ocak- 28 Åžubat 2021’de bir önceki döneme göre yüzde 20 artan bir ihracatımız var. Ancak, ihracatımızın lojistiÄŸinde de sıkıntı yaşıyoruz. GeçtiÄŸimiz günlerde Katarlı ÅŸirkete satılan limanda fiyatların yüksekliÄŸi ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu konuda ÅŸikayetimizi ve alternatif liman yapma arayışımızı sürdürüyoruz” diye konuÅŸtu.
“EXPO’DA KARMAÅžA DEVAM EDÄ°YOR”
Gazetecilerin Expo yatırımıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Antalya TSO BaÅŸkanı Davut Çetin, “Expo yapılırken Antalya’yla bütünleÅŸtirilemedi. Bu konuda küstürülen, ayrıştırılan Antalyalı bugün Expo’ya sahip çıkmıyor. Ama büyük bir yatırım. Devlet buraya 1.8 milyar TL harcayarak bu binaları yaptı. Aradan 5 yıl geçti. 5001 kiÅŸilik bir konferans salonu yapıldı kullanılmadığı için ÅŸu an dökülmeye baÅŸladı. Bünyesinde kurulan tarım müzesinin ne olacağı belirsiz. Bir bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından film stüdyosuna çevrildi. Ä°ÅŸin içerisinde ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi var, Tarım ve Orman Bakanlığı var. Bir karmaÅŸa söz konusu. Ama bu devasa yatırımın bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi ÅŸart. Bazı projeler var. Burada biyoteknoloji ağırlıklı bir tarım vadisi kurabilir miyiz? BiliÅŸim vadisine, Teknoloji Transfer Ofislerine dönüÅŸtürebilir miyiz? Bizim de içerisinde olacağımız çalışmalar var” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Şu an bu sayfayı inceleyenler sayısı: 1 kişi.
Bize Destek Olun:
USDT ERC20 – 0x6d06b451fdc6e83f87950e4043072e2abb42a9fb
Uyarı: Haber bültenleri, haber ihbar mailimize düşen içerikler ile kamu kurum, belediye, sosyal medya bültenleri, siyasi kimlikler ve partiler ile ilgili bültenler sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan yayınlanır. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar, haberi geçen kurumlar, haberi geçen sorumlular olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...