İSTANBUL, 24 Åžubat 2021 / B2PRESS Bilgisayar aÄŸları, cihazlar ve bu cihazlardaki verilerin yetkisiz eriÅŸim ve saldırılara karşı korunması anlamına gelen siber güvenlik, internete baÄŸlı milyarlarca cihaz ve kullanıcıları için hayati önem taşıyor. Maddi ve manevi kayıplar baÅŸta olmak üzere, ciddi sonuçlar doÄŸurabilen siber güvenlik açıklarına karşı, dünyada pek çok ülkenin harekete geçtiÄŸi görülüyor. Siber güvenliÄŸin NATO tarafından kara, deniz, hava ve uzaydan sonra beÅŸinci harp alanı olarak tanımlandığına dikkat çeken yerli siber güvenlik ÅŸirketi Berqnet Firewall Genel Müdürü Hakan HintoÄŸlu, Türkiye’deki siber güvenlik ekosistemine dair deÄŸerlendirmelerde bulundu.
HintoÄŸlu, “Siber güvenlik artık ülke ve kurumlar için dijital bir savaÅŸ alanına dönüÅŸtü. Zira siber güvenliÄŸin olmadığı bir ortamda insan saÄŸlığı, özel hayatın gizliliÄŸi, ticari ve ekonomik büyüme ve ulusal güvenliÄŸin büyük tehdit altında olduÄŸu yadsınamaz bir gerçek. Bu baÄŸlamda, ulusal siber güvenliÄŸimiz, bu alanda teknolojiler geliÅŸtiren yerli ÅŸirketlerimizin sayısı kadar saÄŸlam olduÄŸunu söylemek yanlış olmaz. Pazarda yerli ve milli çözümlerin hakimiyet kazanması için hem üretim hem tüketim tarafında teÅŸviklerin olması ve insan kaynağı geliÅŸtirmeye yönelik faaliyetlerin artması çok büyük önem taşıyor.” dedi.
“Türkiye siber güvenlik pazarı, olması gereken hacmin dörtte biri kadar”
Türkiye’deki siber güvenlik pazarının yaklaşık 300 milyon dolarlık hacme sahip olduÄŸunu belirten Hakan HintoÄŸlu, “Bu seviye, yazılım ve donanım çözümleri ile hizmetlere karşılık geliyor. Hizmetler dışında kalan pazarın 90’ı yabancı ürünlerin hakimiyetinde. Pazar, olması gereken hacmin ancak dörtte biri düzeyinde olduÄŸu için yerli yatırıma daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Dünya siber güvenlik pazarının lokomotifi konumundaki ülkelere baktığımızda ise çok sayıda ÅŸirket ve geniÅŸ çözüm yelpazesiyle büyük bir ekosistem oluÅŸturduklarını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
HintoÄŸlu, benzer bir ekosistemin ülkemizde kurulması konusunda yürütülen çalışmalara da deÄŸindi: “Siber güvenlik teknolojilerinin geliÅŸtirilmesi ve dünyayla rekabet edebilmesi amacıyla 2017’de kurulan Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin faaliyetlerini çok önemsiyorum. Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi tarafından hazırlanan Bilgi ve İletiÅŸim GüvenliÄŸi Rehberi’nin de hayli ufuk açıcı bir çalışma olduÄŸuna inanıyorum. Rehberdeki 12 temel hedeften birincisi, yerli ve milli siber güvenlik ürünlerinin kullanımını teÅŸvik ederek bu alanda üretim yapılmasının önünü açıyor. Yalnızca bu hedef bile çok önemli. Kamu otoritesinin desteÄŸi, büyük kurumlar, giriÅŸimciler ve STK’ların katkılarıyla siber güvenlikte dışa bağımlılıktan kurtulacağımıza inancım tam.”
“Global bir oyuncu olarak ülke ekonomisine katkı saÄŸlamayı amaçlıyoruz"
Siber güvenlik alanında dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla önemli adımlar attıklarına da deÄŸinen Hakan HintoÄŸlu, “2015 yılından bu yana Berqnet Firewall ürün ailesiyle iÅŸletmelerin siber güvenlik, yasalara uyumluluk ve internet yönetimi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz. Bu topraklarda doÄŸup büyümüÅŸ bir kurum olduÄŸumuz için siber güvenlik ihraç eden bir kapasite oluÅŸturmayı, ülkemize karşı bir gönül borcu olarak görüyoruz. Bu kapsamda, yurt dışı satışlarımız ilk etapta yakın coÄŸrafyamızda baÅŸladı ve bu durum sürdürülebilir büyüme stratejimizin önemli bir parçası haline geldi. Åžu anda Avrupa ve Orta Asya’dan seçtiÄŸimiz ülkelerde altyapı çalışmaları yürütüyoruz. 5 yıl içinde gelirlerimizin üçte birini yurt dışından elde etmeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelerin yer aldığı Bağımsız Devletler TopluluÄŸu’nda ve seçtiÄŸimiz DoÄŸu ve Batı Avrupa ülkelerinde önemli bir siber güvenlik oyuncusu olmak. Orta vadede ise farklı kıtalarda yer alan büyük pazarlarda yerimizi alacağız. Global bir siber güvenlik oyuncusu olmak, ülkemizin ekonomisine ve teknoloji geliÅŸtirme ekosistemine daha fazla katkıda bulunmak temel amacımız.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Etiketler: