Toplumsal Muhasebe Yılı
İlan Edilen Yıllar:
Son yıllarda belirli kavramların, toplumsal değerlerimizin adeta vitrin malzemesi yapılmasına şahit oluyoruz. Geçtiğimiz sene “Emeklilik Yılı” ilan edilmişti. Bu sene ise farkındalık oluşturmak amacıyla “Aile Yılı” olarak ilan edilmiş durumda. İşin ironik yanı, çoğu zaman bu tarz ilanların, tam da o değerlerin yıprandığının düşünüldüğü ve bu kesimlerin çaresizliğe sürüklendiği ya da siyaset kurumu tarafından göz ardı edildiğinin hakim düşünce olarak kamuoyunun ortak taktirinde olduğu bir dönemde yapılmasıdır. Peki, bu süreç bizi nereye götürüyor?
Emeklilik Yılı ve Gelecek Kaygısı
Geçen yılın “Emeklilik Yılı” olarak ilan edilmesi, emekli bireylerin toplumsal ve ekonomik hayatta yaşadıkları sorunları görmezden gelen siyasi bir jest olarak algılandı. Emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiği, sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığı bir ortamda bu ilan, sadece göstermelik bir adım olmaktan öteye gitmediği düşünülüyor. Kamuoyunda hakim olan düşünceye göre, emeklilik huzur dönemi olarak algılanması gerekirken, artık geleceğe dair endişelerin biriktiği bir kavram haline geldi. Birçok emeklinin geçinmek için ikinci bir iş veya işlerde çalışması, Türkiye’nin gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aile Yılı: Yıpranan Bağlar, Ekonomik Zorluklar
2025 “Aile Yılı” olarak ilan edilmiş durumda. Ancak aile yapısına dair ciddi sorunlar göz ardı ediliyor. Ekonomik zorluklar, bireylerin birbirinden uzaklaşmasına neden oluyor. Teknolojinin yanlış kullanımı ve kuşak farklılıkları aile içindeki iletişimi zayıflatıyor. Resmi kurumların aile değerlerini koruma adına attığı adımlar ise yetersiz ve yüzeysel kaldığı düşünülüyor. Aile ve geleceğin teminatı sayılabilecek doğurganlık oranlarının çok düşük seyretmesi, nesillerin devamı açısından kaygı verici duruma ulaşmış olabilir mi?
2025 ve Gençliğin Endişeleri
Biz gençlerin 2025 yılına bakış açımız, umutla karışık endişeyi barındırıyor. Günden güne artan ekonomik sorunlar, geleceğe dair korkuları derinleştiriyor. Gençler için bunca zorluğa rağmen umut etmek gücümüzün kaynağı gibi görünüyor. Toplum olarak yaşanan sorunları kabullenip değişim için somut adımlar atılması ya da yeni seçim döneminde yeni siyasi değişikliklerin gerçekleşmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.
Toplum olarak, farklı isimlerle ilan edilen yıllardan çok, Güçlü, Sürdürülebilir, Kamuoyunda Taktirle karşılanacak eyleme ihtiyacımız var. Ancak o zaman, bu ilan edilen yılların gerçek anlamda bir değeri olabilir.
Yazıma Konu Cumhurbaşkanımızın Paylaşımı:
Toplumun tüm kesimlerinde bir farkındalık oluşturmak amacıyla 2025 senesini Aile Yılı ilan etmeyi kararlaştırdık.
Yıl boyunca aile yapımızın korunması, güçlendirilmesi ve gelecek nesillere sağlam bir miras olarak aktarılması için kapsamlı çalışmalar yürüteceğiz. pic.twitter.com/svIu9Hg80C
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 6, 2025
Şu an bu sayfayı inceleyenler sayısı: 1 kişi.
Bize Destek Olun:
USDT ERC20 – 0x6d06b451fdc6e83f87950e4043072e2abb42a9fb
Uyarı: Haber bültenleri, haber ihbar mailimize düşen içerikler ile kamu kurum, belediye, sosyal medya bültenleri, siyasi kimlikler ve partiler ile ilgili bültenler sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan yayınlanır. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar, haberi geçen kurumlar, haberi geçen sorumlular olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...