Meme Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?
Meme Sağlığı Pek çok canlıda süt salgısında ve hayatın devamında önemli rol alan bir salgı bezi olan meme aynı zamanda kadınlarda kadınlığın ve estetikliğin bir göstergesidir. Peki meme sağlığı için ne yapmalıyız?
Meme Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?
Meme hastalıklarında ilk olarak akla kanser hastalığı gelse de memenin çok farklı hastalıkları olduğunu ifade eden Op. Dr. A. Murat Koca, bunların çoğunluğunun iyi huylu olduğunu söyledi. Meme hastalıklarının belirti ve türlerine göre iyi ve kötü huylu hastalıklar olmak üzere iki gruba ayrıldığını kaydeden Koca, memenin iyi huylu hastalıklarını şöyle sıraladı:
Kakao, çikolata ve yağlı gıdalar risk oluşturuyor
Meme Fibrokistik Değişiklikler: Nedeni kesin bilinmemekle ancak beslenme, hormonal, çevresel ve psikolojik etkenler ile bağlantılı olabilir. Kakao, çikolata, çok yağlı gıdalar risk oluşturabilir. 30 yaş sonrası daha sıktır ve iyi huylu meme rahatsızlıklarının 3’te 2’lik kısmını oluşturur. Kanserleşmesi olmaz ancak kanserle karıştırılabilirler. Fibrokistik değişim bazen başlangıç dönem meme kanserlerini maskeleyebilir. Muayene ve düzenli takipler çok önemlidir. Meme ultrason, mamografi ve meme MR teşhiste önemlidir. Gerekli durumda biyopsi yapılmalıdır. Ağrı, sertlik ve meme ucundan akıntı belirtileri gösterebilir. Genelde tedavi gerektirmemekle beraber, büyüklüğüne göre boşaltılması gerekebilir. Şüpheli veya komplike kistlerde mutlaka biyopsi yapılmalıdır. İyi bir diyet ve bazı ilaçlarla kistlerde gerilemeler olabilir.
Gençlerde ve hamilelikte daha sık görülür
Meme Fibroadenomu: Memenin ikinci en sık iyi huylu hastalığıdır. Kesin oluşum nedeni bilinmiyor. Gençlerde ve hamilelikte daha sık görülür ve menopoz sonrası küçülüp kaybolabilir. İyi huylu tümör olup kanserleşmez. İyi huylu olmasına rağmen bazen çok büyüyerek memede şekil bozukluğu ve ağrılar yapabilir. Tek veya çok sayıda olabilir. Düzgün sınırlı hareketli kitledir ve genelde ağrı yapmaz. Muayene, ultrason, mamografi, MR ile tanısı konulup düzenli takipleri yapılır. Kanserleşme olmamasına rağmen bazı kanserler fibroadenom gibi görünüp karıştırılabilir. Şüpheli durumda mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Fibroadenom genelde tedavi gerektirmemekle beraber ailesel kanser hikâyesi varsa, büyüyorsa, 2cm üstünde büyüklüğü varsa ve hasta mutlaka tür tayini istiyorsa cerrahiyle çıkarılabilir. Fibroadenom alınsa bile yeniden oluşabilir. Düzenli takip mutlaka yapılmalıdır.
Mastit ve apse: Memenin iltihaplarıdır. Apsede iltihap bir yere toplanmıştır. Ağrı, kızarıklık, sıcaklık ve sertlik belirtisi verirler. Hamilelik ve süt verme döneminde en sık görülmektedir. Süt birikimi var ve meme başında çatlaklar oluşmuşsa ortaya çıkabilir. Muayene ve ultrason tetkikiyle tanı konulabilir. Tedavide, meme mutlaka boşaltılmalı ve ilaç tedavisi başlanılmalıdır ( antibiyotik, ağrı kesici ve lokal kremler). Tedavi uzun sürebilir. Hamilelik ve süt verme dönemi haricinde olan mastitlerde kötü huylu hastalıklar unutulmamalı ve biyopsi mutlaka yapılmalıdır.
Duktektazi: Memenin süt kanallarının genişlemesi durumudur. Doğum sonrası emzirmiş annelerde daha sıktır. Memeden akıntı, hassasiyet ve sertlik şikâyeti olabilir. İyi bir muayene ve ultrasonla teşhis konulur. Şüpheli veya düzelmeyen şikâyetler de mutlaka ameliyatla bölge çıkarılmalıdır.
Bu belirtilere dikkat!
– Memede ele gelen kitle, sertlik
– Ağrı, hassasiyet
– Meme ucundan akıntı
– Yapı / şekil bozukluğu, büyüklük farklılığı
– Meme ucunda bozulma ve çöküklük ile renk değişikliği
– Memenin büyümesi ve dolgunluk
– Memede kaşıntı ve kuruluk, kızarıklık
– Memede yara
– Koltuk altında ele sertlik gelmesi.
Belirtilerin hastalığa göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Op. Dr. A. Murat Koca, “Kötü huylu hastalıklarda kitle, şekil bozulması, akıntılar fazla görülürken; iyi huylularda sadece sertlik veya akıntı olabilir. Doğal yapısında olmaması gereken bir durum varsa mutlaka araştırılmalı ve uzmana danışılmalıdır.” uyarısında bulundu.(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)