Soğan Hastalıklara Karşı En Büyük Savaşçı
Soğan, vazgeçilmez bir gıda olarak bilinen sağlıklı bir sebzedir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilen birçok soğan çeşidi vardır. Doğal bir antibiyotik olan soğan, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve bazı tıbbi özellikleri vardır. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına neden olduğu yaygın bir bilgidir. Bununla birlikte, soğan sağlığa çok faydalıdır. Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır.
Bağışıklığı desteklemek için soğan önemli bir besindir
Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.
Soğanın içeriğinde bulunan besinler
- 15 küçük boy kuru soğan (100g) 30 kaloridir.
- 9.3 gram karbonhidrat
- 1.7 gram lif
- 0.1gram yağ
- 1.1 gram protein
- 4 mg sodyum
- 146 mg potasyum
Kızarmış soğan sağlıklı değil!
En büyük hatalardan biri soğanları yerken yağda kızartmaktır. Yağda kızartırken yağ yanar. Yağ yandıkça daha fazla kanserojen ortaya çıkar. Kızartma gibi soğan kızartmak da sağlıklı değildir. Soğanla yemek pişirirken bütün sebzeler tencerede çiğ olarak pişirilmelidir. Soğanlar, sebzelerin pişirme sırasında saldıkları su ile zaten pişirilir. Et yemekleri yapılırken etler kızartıldığında etten arta kalan suda soğan kendi kendine pişer. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)